Välj mellan 122 politiska partier och 10 707 kandidater

Inför valet på tisdag finns det 122 olika partier att välja på.
Just idag verkar det som om alla partierna varit ute med lastbilar och någon som stått på flaket och skrikit i megafon. Jag fattar inte vad de skriker men det beror väl på mina högst begränsade kunskaper i nepali, tänkte jag och frågade en nepales vad ett just förbipasserande parti kunde tänkas stå för.

– Ingen aning, sa han. Jag känner inte igen symbolen och vad det skriker i megafonerna är omöjligt att höra, något om rättvisa skrek de men det säger ju alla partier. har du någonsin hört ett parti säga att de vill ha orättvisor?
Nä, det hör man ju inte, vare sig i Nepal eller Sverige.

Andelen kvinnliga kandidater är låg och många partier, däribland maoistpartiet har inga kvinnor alls bland sina kandidater.

Det var inte så stökigt på sta’n idag. Mycket demonstrationer och massor av poliskontroller överallt. Fotgängare, kontrollerades, motorcyklar stoppades, de bilar som trots allt var ute och körde stoppades för kontroller på flera platser. Grönsaker och frukt har blivit jättedyrt och en del andra färskvaror har ocks blivit dyrare de senaste dagarna.

Våra flickors skola är stängd nu och över valet, barnen har fått lov. En del skolor har stängt för ett par veckor, vår bara för fyra dagar. Den förskola där våra små barn går fortsätter verksamheten som vanligt.

Planering för närmaste dagarna? Nej, det går inte. Jag hoppas att jag kan hämta Pema Dolmas födelsedagstårta i morgon och att jag slipper gå ut till flickhemmet med den utan kan åka bil. Men det beror på om det är maoisterna eller polisen som leder ”matchen” i morgon.

 

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *