Bensinbomber, stängda gränser och folk som sitter fast på vägen och så är saltet slut.

Flera av de som skadats av bensinbomber har nu avlidit, bland annat en man som fick 90-procentiga brännskador och läget är kritiskt också för någon som fått 70-procentiga brännskador och det inser man ju att läget är inget vidare då. Särskilt inte i ett land med relativt begränsade sjukvårdsresurser.

Många människor försöker trots alla svårigheter att ta sig till sin ahembyar, d.v.s. byn där de föddes, för att kunna rösta men med transportblockaden är det rätt besvärligt och många sitter fast på olika orter och har problem att ta sig dit de ska.

Landgränserna mellan Nepal och Indien, Tibet respektive Sikkim är stängda. Orsaken är att en del våldsverkare slagit till i Nepal och sedan dragit sig över gränsen till Indien. Nu är enda sättet att ta sig hit att flyga till Kathmandu. Man räknar med att gränserna ska vara stängda i tre dagar.

Valarbetare är på väg ut i byarna med valurnor och de eskorteras av poliser, militärer och säkerhetsfolk allt för att underlätta att valet verkligen kan genomföras.

Det märks verkligen att regeringen gör vad den kan för att valen ska genomfras och de försöker slå till mot de odemokratiska krafterna som arbetar mot valet.

Frukt- och grönsakspriserna har gått upp rejält eftersom transporterna blockerats i en vecka nu. Vissa frukter har nästan fördubblats i pris och äpplen kostar ungefär som när man köper dem styckevis i Pressbyrån i Sverige, fem kronor styck. med tanke på att medellönen ligger en bit under en svensk tusenlapp i månaden får man nog tycka att det är rätt dyra äpplen.

Till avdelningen konstigt hör att salt inte finns att köpa i affärerna längre. Slutsålt överallt. Folk har hamstrat salt av någon anledning som jag inte begriper.

 

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *