Varför ska vi utbilda barnmorskor? Kvinnor har väl fött barn och dött i alla tider!

 

Möte med Kerstin, barnmorska och doktor i FN-tjänst

I Föreningen för gatubarn i Nepal har vi några flickor från fattiga byar som får gå klass 11 och 12, det motsvarar gymnasiet hos oss. De här flickorna är utvalda för att de har bra betyg i klass 10, de kommer från ytterst fattiga förhållanden och skulle inte ha en chans att få fortsätta utbildning såhär långt utan vårt stöd, än mindre skulle de ha en chans att få studera vidare till barnmorskor som vi tänkt oss.

Mödradödligheten är hög i Nepal och det finns inte ens en barnmorskeutbildning i landet. De få barnmorskor som är yrkesverksamma här är vanligen utbildade i Indien.

UNFPA som är FN:s kontor för befolkningsfrågor arbetar för att få till stånd en interneationellt erkänd utbildning till barnmorska i Nepal. En av dem som arbetar med detta är Kerstin Erlandsson, disputerad barnmorska, med lång erfarenhet av arbete i bland annat Somalia och Nepal.

Jag träffar Kerstin på hennes kontor i Kathmandu för att höra mer om hur det går med planeringen av utbildningen. Kerstin är både hoppfull och frustrerad och efter vårt möte förstår jag vilka krafter Kerstin har att tampas med.  Jag, nere på min gräsrotsnivå, tycker att gubbarna är träliga att få att fatta varför det är viktigt att kvinnor får utbildning, bra hälsovård etc och då är jag ändå i överläge eftersom jag kan bestämma att sponsra tjejers utbildning utan att gubbarna kan stoppa mig. Kerstin har högre tjänstemän på ministerierna  politiker att försöka samarbeta med och det är ett stort motstånd.

Varför ska vi utbilda barnmorskor? Kvinnor har väl fött barn i alla tider och javisst de har dött av det också men då har de väl gjort något dumt i ett tidigare liv. Det är bara bra att de snabbt får gå vidare till en ny existens.

Hur hanterar man en sådan attityd?

Kommer det att bli någon utbildning som våra studenter kan gå när de är klara med klass 12? Ja kanske, Kerstin hoppas det men är inte säker, motståndet är stort och våra alternativ då är att skicka flickorna till Indien för att gå barnmorskeutbildning där eller också som Kerstin råder till: ”Ge dem läkarutbildning, det ger dem pondus och möjlighet att agera självständigt” Ja, kanske det är en bra idé och så kan de ju arbeta inom obsterik och gynekologi. Kerstin ger mig ett annat bra råd också och det är att om vi skickar studenterna till Indien för utbildning så ska vi förankra detta hos sjuksköterske- och eller barnmorskeförbundet som finns i Nepal. Om de inte blir insläppta där efter utbildning kommer de inte att kunna arbeta. För vad händer ute i byn där det kanske ändå är ett barn som dör eller en mamma som dör och barnmorskan inte blivit godkänd trots sin indiska utbildning? Försäkringar saknas och det kommer att vara barnmorskans fel i bybornas ögon och hennes arbete omöjliggörs och hon blir skadeståndsskyldig. I så fall är det bättre med läkarutbildning.

Mycket intressant att se hur genusfrågorna negligeras totalt och till och med FN har svårt att få till en utbildning inom ett område som känns så självklart för oss. För att det handlar om genus ser Kerstin tydligt i sitt arbete och hon ser skillnaderna mellan olika avdelningar ute på sjukhusen och att åkommor som drabbar kvinnor är tämligen ointressanta för politiker och högre tjänstemän.

Kerstin finns kvar här i Kathmandu när jag kommer tillbaka i slutet av februari så vi håller kontakten så jag vet hur det går med uppbyggnaden av utbildningen.

 

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

En kommentar till “Varför ska vi utbilda barnmorskor? Kvinnor har väl fött barn och dött i alla tider!”

  1. Jättefint skrivet Eva! Vill bara förtydlig att Nepal har ett fungerande sjuksköterske-och barnmorskeförbund men inte socialstyrelse för de legitmerar inte barnmorskor. Socialstyrelsen här i Nepal är benämnd Nursing Council för sjuksköterske-barnmorskelegitimation och Medical council för läkarlegitimation.

    Tack för en fint skriven text och lycka till med ditt projket. Det ska bli spännande att hålla kontakten med dig i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *