Hönsfoder och livsmedel

Jordbrukslandet Nepal importerar mycket livsmedel.
Egendomligt nog importerar man till och med hönsfoder. Majs för 4,7 miljarder rupees och sojabönor för 5,7 miljarder rupees importerades förra året. (1000 rupees är ca 77 kronor.) Helt obegripligt med tanke på att nästan hälften av befolkningen är sysselsatt i jordbrukssektorn.

Och så en mycket obehaglig nyhet som det skrivits om i pressen i Nepal:
Det blir vanligare och vanligare att mjölk späs ut med vatten. Ofta lortigt vatten och barn blir sjuka och till och med dör. Otäckt med denna förfärliga girighet. Tack och lov för att vi har en mycket bra mjölkleverantör i Gokarna.

Det finns en tragikomisk historia från Indien där det berättas om en mjölkleverantör som ska utvidga sitt distrikt och ber en av sina kunder att skriva ett rekommendationsbrev. Kunden funderar länge på hur han ska skriva och formulerar till slut brevet:

”Herr S har i flera år levererat mjölk till vår familj och vi har alltid uppskattat hans punktlighet och goda service. Herr S blandar också ut mjölken med vatten men alltid med rent vatten så ingen av kunderna ska bli sjuk.”

Eva H T

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *