Stora investeringar i Nepal

Nepal har under manga varit nästan osynligt i internationella sammanhang. Men nu börjar man få lite vänner i varlden. Efter 17 ar utan något besök av nagon topprankad politiker besokte Indiens nyvalde premiärminister Nepal I augusti 2014 och I november 2014 var Nepal värd for SAARCs mote. SAARC ar samarbetsorganisation med Indien, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Maldiverna och Afghanistan som medlemmar.

Nepal ar mycket beroende av Indiens välvilja att ge krediter och det hänger pa Indien HUR svår bristen pa elektricitet, gas respektive bensin det ar i Nepal. Det där med elbrist ar ju egentligen inte klokt. Nepal har nog världens storsta potential for vattenkraft och nu har Indien beviljat en krefit pa en miljard US dollar till 1% ränta for investeringar i bevattning, vattenkraft och andra angelägna omraden.

Kostitutionen som Nepal kämpat att få till I åratal blev inget 2014 heller. Den konstituerande församlingen som valdes I november 2013 och som fungerar som parlament ocksa hoppades på att få ihop en ny konstitution under 2014 men inget är klart annu.

Jag pratade idag med två unga valutbildade nepaleser som båda har arbete, inte självklart i ett land där nära hälften av befolkningen saknar arbete. Båda akademiker och den ena ytterst pessimistisk för att en så stor andel av den unga befolkningen lämnar landet varje år. Outbildade får arbeten under slavliknande förhallanden i länderna runt Persiska viken eller Malaysia. Kvinnorna ofta som hembitraden eller fabriksarbetare, männen ofta som byggnadsarbetare eller i fabriker. Sa gott som alla under riskabla och forfärliga forhållanden. De välutbildade försvinner till Australien, Kanada eller USA. Han var ocksa orolig for att infrastrukturen ar sa eftersatt och egentligen inte blivit bättre trots utlandska investeringar och bistånd. Den andre unge mannen jag pratade med ser precis samma problemomraden men har en mer utvecklingsoptimistisk syn och anser att bara det kan bli lite ordning pa kommunikationer och investeringar sa ska det nog ordna sig.

Jag ar tveksam. Så lange man inte får ordning pa korruptionen kommer problemen att kvarstå ar min uppfattning. Ju mer jag lär känna Nepal desto mer övertygad blir jag att korruptionen ar roten till mycket ont.

Sedan Indien tillkännagivit sitt stora utvecklingspaket till Nepal så har Kina också agerat. de kan ju inte vara sämre än rivalen Indien och har nu annonserat att de går in med investeringar för 129 miljoner USD. I Nepal är premiärminister Sushil Koirala nöjd och uttrycker att Nepal ska vara bryggan mellan Indien och Kina och han reser omkring en hel del i regionen.

Och nu har också USA tagit in Nepal i sitt Millennium Challenge Grant Program. Investeringarna ska bland annat gå till att utveckla turistsektorn så att fler hotell och bttre faciliteter byggs för turister som vill ha lite högre standard, turister som är beredda att betala mer än de som kommer med ryggsäcken på och är ett tag i Nepal på väg runt jorden.

Så nu återstår bara att hitta den kvalificerade arbetskraft som behövs för att utveckla landet och arbeta med alla nya utmaningar. Eller få hem dem igen från utlandet dit de rest för att få jobb.

Eva Holmberg Tedert

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *