Konsten att inte få hjärnblödning när Internet inte fungerar

Vi hade en fast telefonlinje i det förra flickhemmet i Gokarna i utkanten av Kathmandu. Det var en förutsättning för att vi skulle kunna ha ett fungerande Internet. Det var jättekul för ibland fick flickorna prata med sina faddrar via Skype. Och i takt med att barnen blev större så var det mer och mer som behövde laddas ner från Khan Academy, Ted talks och annat bra undervisningsmaterial.

I början av oktober anmälde vår föreståndare att den fasta telefonen skulle flyttas till det nya hemmet 1 november. Tror ni det blev gjort? Nä, inte av sig själv, Det krävde cirka tjugo besök på ”televerkets” kontor och oändligt många telefonsamtal. Till slut blev vår huspappa galen och tog reda på namn och var en av de högsta chefernas kontor låg och tvingade sig på honom och fick besked att det var väl inget problem!
– Men tala då om vem jag ska vända mig till!
Javisst den och den avdelningen (som redan var tillfrågad utan reaktion)
Två dagar senare ordnades uppkopplingen. Att den var långsam och seg OK, att den rasar ihop då och då OK för ibland fungerar det faktiskt och vi kommer ut på nätet!

varje gång min Internetuppkoppling i Sverige krånglar och det tar tid att koppla upp sig ska jag försöka framkalla känslan av eufori när kopplingarna funkar i Kathmandu istället för att få hjärnblödning av stress och frustration.

Eva Holmberg Tedert

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *