Slaveri i modern tid

135 kvinnor sitter fast i Kuwait.
De har arbetat där. De flesta av dem under gräsliga förhållanden. En del har gjort klart sitt kontrakt som oftast varit två år och nu vill de hem igen. En del har flytt från sina arbetsgivare då de inte haft rimliga arbetsvillkor eller till och med utsatts för övergrepp. Kvinnorna har försökt ta sig hem sedan något år eller i en del fall så länge som fem år. Utan att lyckas och nu bor de på ett härberge som inrättats av Nepals ambassad, för de här kvinnorna kommer från Nepal och har haft de tyngsta och lägst betalda jobben.

Hur kan det bli såhär?
Det beror på kafala-systemet som ger arbetsgivare rätt att neka arbetstagare att sluta och ger dem rätt att behålla arbetstagarens pass. Det omöjliggör avresa från Kuwait.

Nepalesiska myndigheter uppger att över 400 000 medborgare arbetar i Kuwait och många fler finns ute i länderna runt persiska viken, Malaysia, Singapore och andra länder som kanske inte direkt utmärker sig för goda förhållanden för gästarbetare.

I Dagens Nyheter idag finns också en läsvärd artikel på sporten om alla de gästarbetare som bygger stadion och allt annat kring kommande stora sportevenemang bland annat inom handboll. Flera arbetare från Nepal och Indien uttalar sig i DNs reprotage.

http://www.dn.se/sport/fotboll/priset-for-vm-bygget-1400-doda/

Bra reportage som jag hoppas många läser och jag undrar bara över varför det är ”gömt” på sportsidorna och inte på nyhetsplats?

Eva Holmberg Tedert

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *