Återigen strejker och blockader i Nepal

Det verkar som om det aldrig tar slut!
Kommer ni ihåg när jag skrev om valet i november 2013 och om hur det besvärligt det var att få till en ny konstitution? Den är fortfarande inte färdig. 2013 blev det Kongresspartiet som blev största parti i valet och det tidigare dominerande Maoistpartiet blev tredje största parti i landet med 122 partier som kandiderade till den konstituerande församlingen. Nu har en konstellation bestående av ett trettiotal partier med maoisterna i spetsen utlyst generalstrejk i flera av Nepals distrikt och blockerar alla transporter. Är det så att man är ute och kör ändå kan det bli som för taxibilen på bilden.

Bilden kommer från den engelskspråkiga tidningen Republica som ges ut í Kathmandu.

I de utvalda distrikten har skolor stängts, offentliga institutioner har stängts och butiker får inga varor. Man kan ju undra hur länge det ska pågå och om det är möjligt att någonsin få till konstitutionen och ett fungerande samhälle.

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *