Folk är trötta på bristen på ALLTING

Folk i Nepal är så innerligt trötta på att det är brist på så mycket. De är vana vid att frysa på vintern. Många äter för dåligt och tillgången till vatten är dålig i många områden i Kathmandu och andra städer. Det är periodvis brist på bensin och diesel. Elektricitet är det alltid brist på och man har både planerade strömavbrott där olika områden är avstängda på bestämda tider för att avlasta elnätet och därutöver kommer oplanerade strömavbrott för att nätet säckar ihop.

Men värst just nu är att det är sådan brist på gas. Ungefär 2/3 av det verkliga behovet tillgodoses. Alla får se till att prioritera matlagningen. Någon gas till uppvärmning eller så finns inte och denna vinter är riktigt besvärlig så det gäller att ha en bra gasleverantör och lyckas få en gastub extra levererad.

Regeringen har tillsatt en utredning, en sub-committee, som funderat över varför det inte går att komma till rätta med bristen på gas. Man har kommit fram till att det dels importeras lite i underkant men att det största problemet är att gasdistributörerna inte skött byten av gastuber från gamla till nya som de borde och att det nog finns lager som inte omsätts i den hastighet de skulle.

Det ska ju bli intressant att se om det kommer igång några leveranser snart eller om bristen kvarstår hela vintern.

Eva Holmberg Tedert

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *