Bra initiativ med BB i Kathmandu

Förlossningsvården är usel i Nepal.
De flesta föder hemma utan hjälp av sjukvårdskunniga personer, många helt ensamma eller i bästa fall med en bra och erfaren svärmor vid sin sida. Barnmorskoeutbilnding finns inte ännu men nu har ett gäng sjuksköterskor tagit ett initiativ att öppna en egen förlossningsavdelning och på Thapathalisjukhuset har alla sjuksköterskor fått en så kallad special birth attendance-utbildning och där finns också specialutbildade läkare till hands vid komplicerade förlossningar.

Denna vård är inte tillgänglig för så många. Dels måste man befinna sig i huvudstaden Kathmandu och så måste man kunna betala för sig men det är ändå ett stort framsteg att det finns. Tidigare har man mest sett det där som att det är helt naturligt att en del stryker med under graviditet eller förlossning nu märks att man pratar mer om att få bättre överlevnadsmöjligheter och mödradödligheten har sjunkit en hel del de sneaste åren också.

I ett land som är så lite urbaniserat som Nepal är det svårt att lösa tillgänglighetsproblematiken särskilt ute i byarna i väglöst land.

Eva Holmberg Tedert

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *