Syra-attack

Vi har läst om det i Indien, i Pakistan och en del andra länder att unga flickor fått syra kastade i ansiktet av försmådda firare. Jag har faktiskt inte stött på det i Nepal tidigare även om det säkert har hänt där också verkar det inte lika förekommande som i en del andra länder.

Men nu läser jag i Republica att polisen söker efter en ung man som rusade in i en skola och ksastade ´frätande syra över två flickor som blev svårt skadade och nu ligger på sjukhus i Kathmandu. Även en tredje flicka fick lättare brännskador för det är vad som händer i en syraattack. Huden brinner upp och syran tränger neråt i köttet snabbt, och skadorna är ytterst svåra att reparera. Ögon, näsa, läppar kan försvinna helt och man blir sig aldrig lik igen. Nu har det alltså drabbat två 16åringar i Nepal som ska leva hela sina liv med det svåra handikapp ett totalförstört ansikte innebär.

Det är svårt att få ett arbete eller bilda familj om man har ett utseende som får omgivningen att rygga tillbaka och det är ju precis det gärningsmannen önskade. Själv är han ännu på fri fot.

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *