Vad gör man med barn som inte vill gå i skolan?

Vi jobbar på att försöka återföra barn till föräldrar och då vara med och ge fortsatt ekonomiskt stöd i form av skolavgifter, hälsovård och kläder. Vi har tidigare berättat om Tara och hennes systrar Dhani, Anjali och Manjali. Tara och Anjali är våra Manjushree-barn medan Dhani och Manjali bor hos grannen Karuna Child Care Center. Vi hoppades kunna flytta hem syskonskaran till föräldrarna i vintras. Men när vår personal följde upp såg det att det inte gick så bra och tog med sig Anjali och Manjali tillbaka till hemmet igen. De större flickorna Tara och Dhani var redan ivägskickade för att arbeta i ett tegelslageri. Det låter ju inte precis som någon bra miljö för barnen. Den bistra sanningen är att föräldrarna står i skuld till tegelfabrikören och flickorna ska arbeta av skulden. Fast det kanske inte blir så, för nu är de tillbaka hos oss igen. Men villkoret för att få bo hos oss är att man går i skolan och det vill inte Tara, hon vill arbeta istället. 13 år gammal. Så nu får vi väl försöka se om det går att ordna ett arbete till henne där hon kan bo och arbeta under rimligt bra villkor och så kanske vi kan arrangera skolgång på deltid?
Det får bli många speciallösningar för att ordna en bra tillvaro för alla barn vi en gång tagit ansvar för, då går det inte att bara släppa taget utan vi får se till att lösa tillvaron så gott det går.

Eva Holmberg Tedert

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *