Att flytta hem till mamma igen

Kommer ni ihåg de två flickorna som jag skrev om 20 mars 2014?
Flickorna som hölls gömda av mormor i hembyn för att inte byborna skulle få tag på dem och straffa dem för vad deras pappa och farbror gjort. Det blev hemskt akut och vi fick lösa problemet med att få ner dem till säkerheten på ett av våra barnhem.

Här är länken om du vill läsa den bloggen igen: http://blogg.mittmedia.se/gatubarnnepal/wp-admin/post.php?post=197&action=edit

Flickorna bodde hos oss ett år och gick i skolan. Under tiden jobbade deras mamma på att lösa sin situation och kunna flytta till en annan by där de kunde leva i trygghet och när hon kunde flytta till sin bror så började vi förbereda flickornas hemflytt. När skolåret var slut i månadsskiftet mars/april i år var det dags och systrarna kunde flytta hem till mamma som nu bodde hos sin bror och hans familj.

 

1508DikSan hemma m mamma

Sandhya, mamma och Dikshya

Så kom jordbävningarna och morbrors hus rasade samman och en av flickorna skadade ett ben när huset rasade. Nu blev situationen akut igen men eftersom flickorna har en väl fungerande mamma och de kan bo kvar i den nya byn så var det bästa att vi hjälpte hela familjen istället för att flytta tillbaka flickorna till vårt hem.

1508_DikSan_skola

Flickornas nya skola

Morbror ville ha ett nytt hus men vi kan inte riktigt hjälpa till på den nivån för då skulle pengarna inte räcka till särskilt många familjer eller ensamma barn. Så det fick bli takplåtar så morbror fick bygga ihop dem till ett hus.

1508_DikSan_plåthus

 

Så här ser huset ut. Kanske du tycker att det ser väldigt toftigt ut men det fungerar och håller monsunens regnoväder utanför.

1508_DikSans rum

Och flickorna har till och med fått ett eget rum så vi tycker det är bra att de ska bo kvar tillsammans med mamman hos morbror och hans familj.

Och vi kommer att fortsätta stötta familjen genom att betala skolgången till flickorna, skolböcker, hälsovård och extra förstärkning på matkontot så att de ska få tillräckligt med mat.

Stort TACK till er alla som stöttat och bidragit till Dikshya och Sandhya under hela året de bodde hos oss och jag hoppas några av er kan tänka er att fortsätta stötta flickorna i deras nya hem så vi kan fortsätta betala skola, extra mat och vaccinationer, hälsoundersökningar, tandläkare och sådant som är viktigt för deras hälsa och utveckling.

Eva Holmberg Tedert

 

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *