Bli elektriker eller rörmokare i Nepal

Elektriker & rörmokare

Nepal har generellt sett väldigt dåligt elledningsnät. Härvor av ledningar hänger i axelhöjd med fotgängarna. Ibland kan man få en stöt. Detta mer än någonsin efter jordbävningarna våren 2015.
Skatbon av ledningar vid stolparna där massor av människor tjuvkopplar sig in på nätet.

Utöver det dåliga nätet är det brist på el och man följer ett schema med planerade avstängningar, olika tider i olika stadsdelar. Nu är vi nere i mellan fem och sex timmar med elförsörjning från nätet varje dygn. Det är så lite att det inte räcker till att ladda upp våra batterier som vi klarar belysning och lite till på resten av dygnet.

Innebär också att vi ibland blir utan vatten när vi inte haft el på länge och inte kunnat pumpa upp tillräckligt med vatten från tanken under jord till vattentankarna på taket som sedan genom självtryck tillåter oss att ha rinnande vatten även när elen av avstängd. Det gäller också att hinna köra tvättmaskinen med lakan och handdukar de få timmar det finns el.

Nepalesiska VVS-installationer är inte heller särskilt framstående. Regeringen har kampanjer på landsbygden med målet att varje hushåll ska ha en toalett och att folk ska sluta använda buskage överallt som toaletter. Det är långt till det målet. I sta’n finns det toaletter men oftast av oerhört låg standard. Inget vatten att spola med, kanske en hink med vatten att skopa ur som spolning. Fuktspärr och liknande i badrum i fina hus med dusch har man inte hört talas om och det möglar snabbt. Varmvatten är det ganska få som har. Vi har det soliga dagar tack vare vår solpanel.

En egenhet som jag inte förstår mig på är varför man alltid envisas, även i nybyggda hus, att sätta toaletten längst in, sedan duschen och därefter handfatet närmast dörren. Innebär att man måste klafsa i vattnet på väg till toaletten. När huset vi har flickhemmet i byggdes föreslog jag ägaren att sätta duschen längst in istället. Ledningarna var inte dragna så det hade varit möjligt. Men nej, det hade blivit så konstigt så det ville han inte.

Häromdagen läste jag i tidningen att staten nu inrättat en utbildning för att få bukt med alla problem med elistallationer och med VVS-installationerna. Man jobbar verkligen på detta och uppmuntrar också flickor och kvinnor att söka om att få gå de 7 veckorna det tar att bli kombinerad elektriker och rörmokare. SJU veckor. Kan man hoppas på att det ska kunna bli något resultat?

Varma hälsningar från Kathmandu
Eva

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *