Bonde i Nepal är inget lätt liv

Monsunen (regnperioden) 2016 varade fyra veckor längre än normalt.
På många håll var översvämningarna besvärande och man kunde inte så nya grödor.

När regnen väl upphörde i slutet av september blev växtsäsongen kort. Redan efter två månader var det i stora delar av landet så torrt att grödorna vissnade. Och högre upp i bergen för kallt så skörden kom av sig helt. Innebär mindre mat och mer import för ett redan fattigt land.

Nere i södra Nepal där det brukar växa otroligt bra och man normalt sett kan ta två skördar och av vissa grödor till och med tre skördar var 2016 inte heller lyckosamt. I byn Lareni, till exempel, kom en stor flock apor och rev upp grönsakerna och fördärvade redskap så det blev ingen skörd alls där.

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *