Kommer ni ihåg att Nepal var satt i blockad av Indien förra vintern?

Nä, inte många skrev om det.
Efter att Nepal antagit sin nya konstitution blev det en del problem bland annat i södra Nepal där Tauri- respektive Madhesi-folken verkligen inte ville tillhöra samma federala område som andra folk längre norrut bland kullarna uppåt Himalaya.

Det blev bråk och efter ett antal ihjälslagna poliser och brända fordon stängde Indien gränsen för export till Nepal. Folk kunde fortfarande passera men hade man bensin i tanken tömdes den och bensinen eldades upp. Annat som medfördes kunde också konfiskeras av patrullerande – ofta självutnämnda – kontrollanter i Nepal.

En över fyra månader lång blockad följde och Nepal led svår brist på bensin, diesel, matlagningsgas, mediciner och en del livsmedel.

80% av importen kommer från eller via Indien så det är klart att det blev problem. Madhesifolket, eller en del av dem som hördes, ville hellre tillhöra Indien men indierna var inte så väldigt intresserade.

Nu har man fått ett nytt bilateralt avtal med Indien och länderna är vänner igen. Nepal löser problematiken genom tillägg i den nya konstitutionen för att separera folken bland kullarna från Madhes i söder vad gäller politiskt inflytande.

Låt oss hoppas att detta får fungera. Nepal och dess hårt prövade folk har inte råd att slåss mer eller ha fler blockader. Det räcker med en geografi och ett klimat som försvårar odling, jordskalv, jordskred, låg utbildningsnivå bland befolkningen och en hel del annat som försvårar tillvaron.

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *