Nepal….. Vad tänker du på när du hör Nepal nämnas?

Nepal, Himalaya, höga berg med gnistrande snö, ren och klar luft.
Ja, det är också en del av sanningen i Nepal.


Men det är också ett land där huvudstaden Kathmandu är en av världens mest förorenade städer. I de flesta mätningar brukar Kathmandu hamna på näst sista plats. Bara Dhaka i Bangladesh har ännu högre partikelhalt i luften, är ännu mer förorenad.  Man mäter inte alltid så noga heller men när man gör det hamnar man som värst över 800 mikrogram partiklar per kubikmeter luft.

”Storebror” Indien, som är betydligt mer tekniskt utvecklat än Nepal mäter ständigt och har varningsskyltar på olika platser i Delhi. I höstas kom man upp i 750 mikrogram partiklar per kubikmeter luft.  Det är 30 gånger högre än gränsvärdet på 25 mikrogram per kubik. I Delhi planerar man nu att ta itu med problemen. Restriktioner i biltafiken kan komma att införas men ett stort problem är alla öppna eldar sprider rökgaser.

Sikten är usel i smogen. Sjukhusen tar emot mängder med människor med lungproblem. Periodvis är Delhi värre än Kathmandu. Dammet gör inte saken bättre i någon av städerna.

Ibland undrar medlemmar i Föreningen för gatubarn i Nepal varför vi måste ha en särskild städerska på varje barnhem. Fönster och dörrar är ganska otäta och dammet letar sig in överallt. Grusvägar, vinterns torka på åkrar och dammet är överallt. Eldarna där fattigt folk försöker hålla värmen och eldar sopor och flagor av plast och annat som bräns flyger omkring. Det saknas sophantering så vi eldar själva soporna i en tunna och en del flyger iväg även om vi ser till att återvinna plast och kompostera matrester.

När du kommer och hälsar på i Kathmandu kan det vara bra att ta med en riktigt bra andningsmask. Köp en sådan som man brukar ha för att slippa andas in slipdamm. Målarbutikerna brukar ha. Och så kan det vara bra att tänka på att inte släpa med dig massvis av mer eller mindre uttjänta saker som du använder bara en gång till och sedan slänger i Kathmandu. Det finns ingen fungerande sophantering så tänk som i fjällvärlden: Allt du tar med in ska du ta med ut.

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *