Arbete utomlands

Att arbeta utomlands låter spännande och utvecklande.
Men sanningen för många nepaleser ligger långt därifrån.

Fruktansvärt många arbetar under slavliknande förhållanden till låga löner i länderna runt Persiska viken eller i Malaysia och Singapore bland annat. Ofta i fabriker eller som byggnadsarbetare under total avsaknad av skydd som vi anser är självklara. Oftast också helt utan försäkringar.

En del bygger fotbollsstadion i Qatar, andra gör rent oljetankar i sydostasien. Att arbeta i länder runt viken innebär att man är under det så kallade kafala-systemet. Det innebär att man måste lämna sitt pass till arbetsgivaren och att man måste ha tillstånd från sin arbetsgivare för att lämna landet. Det finns tusentals nepaleser, särskilt kvinnor, som vägras få tillbaka passet och inte kan lämna landet där de arbetar.

En del är hembiträden i mycket utsatt situation i till exempel Kazakstan, ett arbete som skrämmande ofta egentligen innebär prostitution.

Plötsligt har också Sydkorea seglat upp på listan över länder som nepaleser beger sig till för att arbeta och 2016 var det så många som 33 000 nepaleser som hade 5-årstillstånd att arbeta i Sydkorea.  Ett land som -trots allt- sägs ha riktigt rimliga villkor jämfört med många andra länder.

Publicerat av

gatubarnnepal

Eva Holmberg Tedert är 59 år och bor i Gävle. Efter flera års engagemang i andra projekt startade Eva 2010 Föreningen för gatubarn i Nepal och grundade 2011 ett flickhem i Gokarna, Kathmandu. Hösten 2012 startade nästa hem för yngre barn i Jorpati, Kathmandu. Ungefär samtidigt började föreningen sponsra den första studenten på Medical College sjuksköterskeprogram, de har nu blivit 12 stycken och Eva engagerade sig med start 2013 också i barnen i slumområdet Shantinagar och med att stötta barn i familjer för att de ska kunna behålla sina barn. Efter de stora jordbävningarna 2015 startade Eva bygget av en skola med finansiering från vännerna Deva Premal, Miten och Manose, musiker som turnerar världen runt. Arbetet i Nepal tar all fritid och semester samt tjänstledigheter på ca tre månader per år för att kunna följa upp utveckla verksamheten tillsammans med den svenska styrelsen och de två nepalesiska styrelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *