Glädje och smärta i ett av de mest mytomspunna länderna i vår planets historia

Så hur var det att introducera gospel på bred front till ett folk vars musik förknippas med kosack-dans eller schlager-kontrovers?

Den historia som jag återkommer till, även utanför Ryssland, är det unika med gospelns kommunikation av glädje och smärta. De afrikanska slavarna i USA som utstod sådan smärta och ändå kommunicerade sådan glädje i gospelsångerna. Vi mötte mycket smärta i St Petersburg den gångna helgen, och det var helt fantastiskt att få glädjen i ögonen på de människor som vi visste kämpade på liv och död varje dag.

Våra amerikanska gäster, Chantea Kirkwood och Chris Mazen, är de första amerikanska gospelartisterna som deltar i ett gospelsammanhang i Ryssland (då exkluderar jag när Harlem Gospel Singers kom och sjöng Michael Jackson-låtar). De konstaterade om och om igen att USA och Ryssland kämpar på ytan med så helt olika saker, men att inuti har vi alla samma behov.

Chantea Kirkwood och Chris Mazen från USA värmer upp inför konserten.

Det sägs att ryssar är tveksamma till utlänningar, och det har vi också erfarit. Vi från Immanuelskyrkan i Örebro har samarbetat med en klick människor i St Petersburg i många år, för att bygga upp förtroende. Nu var det möjligt för Chris och Chantea, och även Praise Unit och Gospel Journey, att bara glida in och vara en del av det förarbete som gjorts. Vi såg även på plats hur människor drogs till musiken och och oss som arbetade där, på ett spontant sätt som vi inte sett förut.

Praise Unit soundcheckar i Annenkirche, kyrkan som var festivalens centrum.

Vi hoppas så klart vara ännu fler som åker nästa gång. Ryssland har plats för fler, och vi kände att vi var väldigt varmt välkomna tillbaka.

Vi gjorde det! Rysslands första gospelfestival!

St Petersburg Gospel Festival 2017 kan nu skrivas in som ett nytt kapitel i de ryska historieböckerna. 

En affisch med några av de medverkande.

Vi har haft några fantastiska dagar. Väldigt mycket som skulle kallas ”strul” i Sverige, men som är vardag i Ryssland, och därför inte sänkte arbets och sångarglädjen alls. Första kvällen fick vi flytta hela festivalen pga att rör gått sönder i vår tänkta byggnad, så ingen toalett fungerade. På lördagen fick Praise Unit en extra inbjudan till spontant framträdande mitt på dagen, och det löste vi tillsammans. De finska medverkande satt 10 timmar i tullen, och försenade allas schema, men vi hade annat att göra under tiden vi väntade.

Vi var 10 från Praise Unit, 6 från Gospel Journey och undertecknad från Sverige. På plats var den Ingermanländska Lutherska kyrkan värd och det mesta arbetet leddes av Nina Elisheva och de två existerande ryska gospelkörerna.

Här är ett inslag från rysk TV:

St Petersburg Gospel Festival 2017

 

 

Ligger Ryssland efter?

Från politik till schlager. Det är i många läger inne att hacka på Ryssland just nu. Är vår lilla gospelturné ett sätt att åka och visa upp oss och tala om hur musik låter i ett land där musikalisk evolution har fått spira ”fritt”?

Som nämnts tidigare är vi motiverade av vår egen historia. Vi har sett vår egen stad påverkas positivt av att man i Immanuelskyrkan på Väster, någon gång på 60-talet vågade pröva gospel, denna suspekta, exotiska musikstil. Nu har vi kommit en bra bit in på det 21:a århundradet och känner stor glädje i att sprida dessa upplevelser till våra grannländer.

Ryssland har begränsats av förmynderi, oavsett vilken typ av politiskt styre man har haft. Musiklivet har därför utvecklats på helt annat sätt, och vi svenskar skulle förmodligen se det som att vi ligger före. Ur ett annat perspektiv kan man se att ryssarna varit oerhört mycket bättre på att bevara sin egen musik och egen kultur.

Rockmusik är i Ryssland i första hand en musik som sjungs på ryska. När den engelska rocken gjorde sitt intåg, efter kommunismens fall, så fick den ”riktiga” rocken namnet ”rusrock” för att göra en distinktion. .

Att vara svensk och vara med och introducera gospel, en afro-amerikansk musikstil i ett land som Ryssland är en av de oerhört spännande delarna av detta uppdrag. Vad händer när Ryssland anammar gospeln och gör den till sin egen?

Första upplagan av Praise Unit under en av de första Tysklands-konserterna.

 

Under slutet av våren 2017 bloggar jag, Joakim Arenius, om Rysslands första gospelfestival, Örebros betydelse för denna och lite historia som kommer att beröra musik, politik och religion.

Res med Gospel Journey till Ryssland 18-21 maj 2017, Grekland 15-22 oktober 2017, New York 27 mars – 3 april 2018, www.gospeljourney.se.

 

Lyckat genrep!

 

Visst är det spännande att kämpa med att få sin visum-ansökan godkänd, planera själva resrutten och försöka hitta ett ok ställe att bo på. Men när vi möter människorna som kommit för att lyssna till vårt spelande och sjungande känner vi så klart att det här som är kärnan i arbetet. I söndagskväll hade vi ett öppet genrep inför en väldigt uppmuntrande publik på väster i Örebro. Igår kväll hade vi ett sista planeringsmöte, och just nu sitter faktisk jag (som utgör förtruppen) på tåget på väg till Arlanda. Om några timmar har jag lunch med två av de musikaliska ledarna för St Petersburg Gospel Festival, och ikväll 20.00 möter jag kyrkans män och några kommun-gubbar. Spännande! Resten av Praise Unit och Gospel Journey ansluter på fredag.

Från vårt öppna genrep in för St Petersburg Gospel Festival.

 

Under slutet av våren 2017 bloggar jag, Joakim Arenius, om Rysslands första gospelfestival, Örebros betydelse för denna och lite historia som kommer att beröra musik, politik och religion.

Res med Gospel Journey till Ryssland 18-21 maj 2017, Grekland 15-22 oktober 2017, New York 27 mars – 3 april 2018, www.gospeljourney.se.

Välkommen på öppet genrep

Nu på söndag, 14 maj, kl. 20.00 är du välkommen till Immanuelskyrkan, Örebro, för att lyssna på oss som ska ha konsert på St Petersburg gospelfestival. Vi kommer att få medverkan av Gospel Journey, den öppna gospelkören som ligger bakom denna blogg. Några av Gospel Journey-sångarna ska med till Ryssland nästa vecka.

Huvudakten på festivalen och genrepet kallar jag Praise Unit Russia. Praise Unit är det gäng som jag startade 2004, och som först fick frågan om att medverka på St Petersburg Gospelfestival. När det ”vanliga” gänget inte hade möjlighet, så sattes ett nytt ihop med liknande koncept och ideologi. Pelle och Patric, som ska med till Ryssland, var faktiskt medlemmar i i första uppsättning av av Praise Unit, så det är lite grann som att se the Beatles återförenas (den sista meningen ska du läsas med en stor portion ironisk humor).

På det öppna genrepet kommer du att kunna lyssna och se vad Gospel Journey är för gäng. Kanske vill du hänga på till hösten?

Du kommer att få ett fullt konsertprogram av Praise Unit Russia, och jag kommer att berätta lite om vad den här festivalen betyder.

Om du använder Facebook så kan du se tid och plats för det öppna genrepet här.


Under slutet av våren 2017 bloggar jag, Joakim Arenius, om Rysslands första gospelfestival, Örebros betydelse för denna och lite historia som kommer att beröra musik, politik och religion.

Res med Gospel Journey till Ryssland 18-21 maj 2017, Grekland 15-22 oktober 2017, New York 27 mars – 3 april 2018, www.gospeljourney.se.

 

Eurovision och rysk demokrati

Vi får nog ödmjuka oss inför att den stundande Eurovision-finalen får lite större uppmärksamhet än Rysslands första gospelfestival.

Eurovision-cirkusen är igång för fullt och som vanligt utövas politiska påtryckningar mellan Ryssland och övriga öst-stater, i synnerhet värdlandet Ukraina denna gång. Känslorna svallar och förolämpningarna haglar. Svenska ledarskribenter ställer sig på de ryska kritikernas sida. Också det har blivit en tradition.

Själv gör jag min fjortonde resa till Ryssland i samband med gospelfestivalen 19-21 maj. Den viktigaste lärdomen från mina resor är att det ryska folket, dess kultur, politik och vanor, skiljer sig oerhört mycket från den svenska uppfattningen om hur saker fungerar i Ryssland. Tyvärr klarar varken jag eller någon annan att sätta ord på hur rysk mentalitet skiljer från svensk. Man måste bo där för att börja förstå.

”Diversity” (mångfald) är en av de saker ryssarna är mycket bättre på än vad vi tror om dem. I Ukraina har man ”celebrate diversity” som en slogan inför Eurovision-finalen i år. Det är ofta underförstått i dessa sammanhang att mångfald syftar på acceptans av människor med olika sexuell läggning, och det är både viktigt och bra att uppmärksamma. Men det är också ofta underförstått att Ryssland inte lever upp den tolerans som vi andra ”bättre vetande” människor har. Det kan ifrågasättas.

Staden St Petersburg, där vi har vår gospelfestival, byggdes på mångfald. Det är en ung stad, knappt 300 år gammal. Stadens politiker bjöd arkitekter från flera europeiska och asiatiska länder för att etablera mångfald i stadens utseende, när de viktiga byggnaderna restes. Samma inställning, ett välkomnande av det främmande, har präglat St Petersburg i många avseenden. Mångfalden sitter i väggarna, bokstavligt talat.

Kommunismen, framför allt under Lenins ledning, kan inte anses ha hyllat mångfalden. Tyvärr är det den sortens Ryssland vi tänker på idag, och tyvärr finns tendenser hos Putins regering att inskränka mer och mer, på det sätt som kommunisterna gjorde. Men likväl ska vi svenskar inte dra alla ryssar över en kam. Vi ska inte bedöma ett helt land, baserat på svensk medias rapportering om rysk politik. Det ryska folket representerar en fantastisk mångfald, som inte Eurovision-människorna kan ta ifrån dem.

Ryssland kan inte ens delta i Eurovision i år.


Under slutet av våren 2017 bloggar jag, Joakim Arenius, om Rysslands första gospelfestival, Örebros betydelse för denna och lite historia som kommer att beröra musik, politik och religion.

Res med Gospel Journey till Ryssland 18-21 maj 2017, Grekland 15-22 oktober 2017, New York 27 mars – 3 april 2018, www.gospeljourney.se.

 

Sprid på Facebook

I Ryssland, och flera av de länder där ryska är första eller andra språk, använder man Kontakt, vk.com istället för Facebook. Det påminner om Facebook, men lever sitt eget liv på ett annat sätt. Det är kul att följa kommentarerna om vår gospelfestival där.

Igår gjorde jag själv ett Facebook-event, för att kunna visa svenskar som kanske vill berätta om detta för vänner som bor i Ryssland, eller intresserar sig för vad som händer där. Sprid gärna om du vill:

St Petersburg Gospelfestival på Facebook

 

 

Evert Taube eller gospel

Varför är vi några som gör en så stor sak av att introducera gospel till Ryssland?

Du som delar vår passion för den här musiken och den typ av gemenskap som den medför har förmodligen inga problem med att förstå upphetsningen över att dela med sig av detta till ett av de mest mytomspunna, och ibland stängda, länderna i vår planets historia. Men du som inte har så mycket till övers för själva musiken och kanske inte dess historia heller, kanske ser på vårt engagemang med mer undran än beundran.

Kort svensk musikhistoria

Vi svenskar har värnat dåligt om vårt eget musikaliska arv. När ungdomskulturen började få ett eget liv i USA efter andra världskriget, kunde vi följa utvecklingen där via radio och TV. Vi blev så fascinerade så att vi till och med anammade det amerikanska, och den svenska folkmusiken och vistraditionen blev istället en subkultur. Idag är svenskar kända för att göra bra rock och pop (ABBA, Max Martin, Avicii, Roxette, m.fl.). Vi har också ett gospel-arv som talas om runt om i världen. Pga de religiösa texterna har inte gospel nått mainstream media i Europa, och så kommer det förmodligen vara ett tag till.  Men varje kväll i veckan går svenskar i tusental till en lokal kör och sjunger gospel. Något som är unikt. När vi nu reser, 17 personer, till Ryssland och sjunger gospel, så tillhör vi en generation som upplever att detta sätt att sjunga och dessa låtar är närmare vår egen själ, än Evert Taube och andra stora svenska kompositörer.

Här sjungs gospel av Samuel Ljungbladh och kören By Grace, under ledning av Daniel Stenbaek, på prinsens bröllop.

 

Kort politisk inblick

Slavarna från Afrika förbjöds att föra sina egna musik-traditioner vidare. De tvingades sjunga ”vit” musik. Många slavar fann glädje, hopp och tro i sångerna som fanns i kyrkans psalmböcker, och så föddes gospeln (lite förenklat). Det fascinerande i denna musikstil är att den skapades av människor som levde i ett extremt förtryck, och ändå valde att sjunga sånger där både melodier och texter uttrycker en gränslös glädje. Just förmågan att känna längst inne i det brustna hjärtat, och därifrån lyfta en människas hela existens, verkar vara kärnan i den gospel som först sjöngs av slavarna i Nordamerika och sedan anammats av så många människor runt om i världen. Där i kaoset mellan mänskligt förtryck och gränslös glädje föds längtan efter gospel, och även längtan att dela gospel med andra. Längtan att resa till Ryssland och sjunga!


Under slutet av våren 2017 bloggar jag, Joakim Arenius, om Rysslands första gospelfestival, Örebros betydelse för denna och lite historia som kommer att beröra musik, politik och religion.

Res med Gospel Journey till Ryssland 18-21 maj 2017, Grekland 15-22 oktober 2017, New York 27 mars – 3 april 2018, www.gospeljourney.se.

 

Riskerar vi fängelse?

Kan vi åka fast?

Igår publicerade jag namnen på de som kommer att resa till St Petersburg och sjunga gospel. I samma blogg-inlägg skrev jag om Immanuelskyrkans inblandning i resan och festivalen. En läsare som följt utvecklingen av Putins angrepp på religion det senaste året uttryckte oro för vårt välbefinnande. Riskerar vi något genom att avslöja var vi kommer ifrån?

Bakgrund

I juni 2016 införde Putin s.k. anti-terroristlagar. De innebär bl.a. att möjligheten att praktisera sin tro begränsas. Bara för ett par veckor sedan förbjöds Jehovas Vittnen helt att få vara verksamma, och landet verkar gå mot en inskränkning som liknar den som fanns under kommunist-åren. Officiellt vill man komma åt fundamentalister som skulle kunna planera illdåd mot landet. Inofficiellt är det lite oklart vad det innebär och kommer att innebära. Men det råder ingen förföljelse (ännu). Det finns några märkliga incidenter, t.ex. ett amerikanskt par som levt stor del av sitt liv i Ryssland och besökte sin gamla hemförsamling i Moskva i höstas och gav då en hälsning framifrån talarstolen. De fick böta 150 Euro för att det råkade finnas en representant för lagens långa arm i församlingen, och den representanten ansåg att hälsningen gick över gränsen för religionsyttring. Men den som har varit mycket i Ryssland vet att denna typ av ”böter” dyker upp i alla möjliga sammanhang, utan att man vet säkert varför.

Hur går det för oss då?

De 17 svenskarna som reser till St Petersburg kommer aldrig att vara involverade i något som staten kan titta snett på. Att vi kommer och presenterar gospel tas emot med öppna armar, så långt som vi har förstått. Om vi skulle riskera att bli osams med ryska staten skulle vi inte göra denna resa, och framför allt skulle jag inte skriva om den så öppet här.


Under slutet av våren 2017 bloggar jag, Joakim Arenius, om Rysslands första gospelfestival, Örebros betydelse för denna och lite historia som kommer att beröra musik, politik och religion.

Res med Gospel Journey till Ryssland 18-21 maj 2017, Grekland 15-22 oktober 2017, New York 27 mars – 3 april 2018, www.gospeljourney.se.