Örebros gospelresa fortsätter

Vad finns det för likheter mellan stadsdelen Harlem i New York och stadsdelen Väster i Örebro? Om du blundar och tänker efter kommer du förmodligen på fler skillnader än likheter. Men det finns något. Något som påverkat både New York och Örebro i väldigt hög grad.

På 60-talet, när medborgarrättsrörelsen förändrade synen på människors värde i hela USA, var Harlem i medias blickfång och musiken var ett kraftfullt verktyg för att förmedla sina åsikter. Många köade till Apollo Theatre för att få höra James Brown sjunga ”I’m black and I’m proud”. Oftast, trots att kroppen förmodligen led av sviter från kvällen innan, gick man på söndag morgon till kyrkan lite längre ner på 125th street och lyssnade till herr Brown’s bröder och systrar i gospelkören.

Samtidigt i Sverige tog man sina första steg att anamma den musikstil som på den tiden var mer främmande än vi idag kan förstå. Joybells, som var en av de första körerna, hade fullt sjå med att förstå på vilket slag i takten man skulle klappa händerna. Raskampen var ännu ganska fjärran. Kampen för Örebros ungdomskörer (för i Sverige var det nästan uteslutande ungdomarna som gav sig på den här nya stilen) handlade inte om att människor med olika hudfärg skulle få gå på samma skola. Det handlade om att få använda trummor på en gudstjänst, att få röra fötterna sidledes i takt till musiken och att få sjunga på engelska i kristna sånger. En kamp som idag nästan kan verka lite gullig i jämförelse med de strider som gospelmusiken föddes ur i USA.

Många gospelkörer, förutom Joybells, har repeterat i Immanuelskyrkan på väster och gör så än idag. De låtarna man lärt sig från knastriga grammofonskivor på 60-talet och lågupplösta Youtube-klipp i nutid har passionerat spritts genom de öppna fönstren till de boende och arbetande i denna stadsdel, till någras glädje och andras förtret.

Under våren 2015 uppstod ett nytt gäng, Gospel Journey, som också fick glädjen att repetera i dessa gospel-inpyrda lokaler. Vem som helst, oavsett ålder, sångkunskaper, religiös eller kulturell bakgrund bjöds in, och bjuds in, att delta. ”Gospel Journey” är en möjlighet för både den som älskat gospel hela sitt liv, men inte kan få nog, och den som precis blivit nyfiken på att själv vara en av Örebros många gospelsångare.

På denna blogg kommer du att kunna läsa om deltagarna i den allra första uppsättningen av Gospel Journey, förberedelserna inför den första New York-resan och stora och små tankar som vi har levt med under våren och kommer ha med oss inför kommande terminer. Dessutom bloggar vi såklart från New York när vi väl är på plats och sjunger där! Oftast kommer jag, Joakim Arenius, sitta vid tangentbordet, men bloggen kommer att färgas av fler körmedlemmar efter hand.

Gospel Journey har sin första konsert i Immanuelskyrkan kl. 20.00 den 8 maj. Kvällen innan, den 7 maj, kan du komma 19.00 till samma plats för att öva med kören. Om du sen önskar kan du sjunga tillsammans med oss i konserten på fredagskvällen.

Publicerat av

Gospel Journey

Gospel Journey

Gospel Journey kombinerar glädjen i att sjunga och resa tillsammans. Jag, Joakim Arenius, som skriver i bloggen arbetar med gospel i en handfull olika länder och arrangerar resor till några av dem. Bloggandet präglas också livets stora frågor, dit vi räknar musik och resor, samt de frågor som ofta väcks i en sång eller på en resa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *