Svenskar är INTE rasister

Jag befinner mig i ett s.k. medelhavsparadis i södra Spanien och har precis nåtts av nyheten att Sverigedemokraterna är Sveriges största parti (enligt en undersökning som sedan avfärdats). Jag frågade en svensk kvinna (lite över 50 tror jag), som bor vid spanska medelhavskusten större delen av året, vad hon känner när hon läser artikeln om SD:s framgångar. Hon är ju själv invandrare i Spanien och har kanske en intressant åsikt. Hon jämför snabbt SD med nazisterna, sedan är konversationen över. Det intressanta är att hon ett par minuter senare ger sig på ryssarna med en rasistisk jägarinstinkt som i mina öron hör hemma bland SD-väljare. Här i Denia (där jag jobbar på veckans gospel-retreat) är det mest tyskar och britter som köpt semesterhus. Men de senaste åren har ryssarna kommit i stort antal och enligt den något förargade kvinna jag samtalar med har ryssarna ingen koll på hur man gör affärer med spanjorer, och därmed ställs hela samhället (8000 invånare) på ända. Hon skulle förmodligen rösta på ett politiskt parti som verkar för att ryssar blir bättre på att anpassa sig efter de regler som ”riktiga” turister i södra Spanien känner till. Hon är självklart inte rasist, men om det dyker upp ett parti som heter Denia-demokraterna och som fokuserar på problemet med ryss-invandringen, så anar jag att hon ger sin röst till dem.

Det är en naturlig reaktion hos människan att hitta någon att skylla sina besvikelser på. Om man dessutom är flera som tillsammans skyller på samma sak, så känns det som att man har hittat en sanning. Kristna, en grupp som jag själv tillhör, har pekat ut olika typer av människor som sanktionerade syndabockar genom åren. En pinsam verklighet. I andra fall är kristna den utsatta gruppen. Människor med sverigedemokratisk frustration över att saker inte blir som man vill har valt att peka ut mig och mina trosfränder som orsak till diverse problem. Inget att förundras över. Sån är människan och har alltid varit.

Man kan välja att flyta med strömmen, ge upp sin barndoms tro på det goda och istället styras av sina fördomar och impulser. Man väljer att inte lära av historien eller känna ansvar för framtiden. Eller också väljer man att gå den svåra vägen. En väg som tyvärr varken jag eller någon annan har en tydlig karta till, men man vet att resan måste göras tillsammans med människor som man helst inte skulle vilja resa tillsammans med.

I värsta fall får Sverige uppleva en våldsam upplösning på det nuvarande politiska klimatet. I bästa fall segrar kunskapen på ett fredligt sätt. Men i båda fallen kommer Sverigedemokraterna att försvinna, och framtidens fegisar kommer att hitta nya sätt att organisera sig mot människor som representerar en främmande kultur. Så har historien upprepat sig sedan mänsklighetens vagga och det finns inget som antyder att det skulle vara annorlunda nu.

Jag är inte rasist. Du är inte rasist. Men både du och jag agerar ibland primitivt och skadar vår omgivning med primitiva utspel, trots att vi menar väl. Ett arabiskt ordspråk säger att Gud gav oss två öron och en mun för att vi skulle lyssna dubbelt så mycket som vi pratar. Kanske kan lyssnandet vara det som hindrar mig från att agera utifrån mina fördomar?

Publicerat av

Gospel Journey

Gospel Journey

Gospel Journey kombinerar glädjen i att sjunga och resa tillsammans. Jag, Joakim Arenius, som skriver i bloggen arbetar med gospel i en handfull olika länder och arrangerar resor till några av dem. Bloggandet präglas också livets stora frågor, dit vi räknar musik och resor, samt de frågor som ofta väcks i en sång eller på en resa.

En reaktion på “Svenskar är INTE rasister”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *