Allt fler tomma plånböcker

Det är alltid något som fattas, bröd, smör eller juice. Därför blir det nästan dagligen en sväng till affären på väg hem. Samma krumma gestalter sitter där utanför med sina tomma pappmuggar. De hälsar och ler lite förväntansfullt, men det klirrar till allt färre gånger.
Mängden sedlar och mynt i cirkulation i Sverige har minskat med 40 procent. Det är många tomma plånböcker som går ut och in i affärerna. Trots det är köpkraften intakt. Nu görs transaktionerna medelst kort som blir så använt att det nästan naggas i kanterna eller genom trapptryckningar på telefonen. Swhish eller som det heter i Norge: vipps.
Kontanter har nästan blivit en styggelse. Det fick den Gävlebo erfara som sålde sin bil och fick en packe 500-kronorssedlar som köpeskilling och försökte reducera sin skatteskuld med kosingen. Stopp och belägg. Banker tar bara emot 10 000 kronor i sedlar i veckan. Allt för att förhindra tvättning av svarta pengar, vilket måste ha varit en lukrativ industri för bedragare när alla tidigare svängde sig med kontanter.
Nu undersöker Riksbanken vilka effekter införandet av en digital valuta skulle få i Sverige. E-kronan kan komma att tas i bruk om två år, rapporterar Financial Times. Bitcoin finns ju redan även om jag har svårt att förstå hur allt det där fungerar.
Dock älskar våra banker allt som handlar om digitala tjänster. E-kronan, om den blir verklighet, kommer säkert gillas av varenda nu mot kontanter ståndaktige tjänsteman. Men hur ser man på den digitala slanten om den är sann eller falsk, svart eller vit?

Publicerat av

Jan Sundström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *