Maktens positioner kittlar

Om ett år är det val till riksdag och kommuner. Så tidig som valrörelsen är den här gången har den väl aldrig varit. På intet sätt kan man tolka it-skandalen i det stora och Åleskog-affären i det lilla.
Alliansen på nationell nivå som dragits med interna problem har tack vare it-skandalen på Transportstyrelsen fått en gemensam fiende att rikta in sig på. Nu kläms statsministern och hans närmaste åt. En del offer har Stefan Löfven redan tvingats göra samtidigt som han upprepar sin viktiga uppgift: en regering att leda och ett land att styra. Med krypskytte från höger gäller det nu att slå hål på hans regeringsduglighet inför det som komma skall.
På lokal nivå är situationen den samma fast den omvända. Här har Alliansens leading lady målat in sig i ett hörn genom att självsvåldigt ge kommunjuristen högre lön och en ny titel. Inger Källgren Sawela ifrågasätts både av sina egna moderater och av sina alliansvänner. Och den rödgröna oppositionen vädrar morgonluft. Det kittlar när maktens positioner finns inom räckhåll.
Ta över redan nu?
Eller bida sin tid och låta alliansen göra självmål genom att tvingas administrera den rödgröna budget som träder i kraft vid årsskiftet?
Makten är överordnat allt. Inger Källgren Sawela menar att det ändå inte är någon större skillnad mellan budgetarna.
Så det kanske inte ens spelar någon roll vem som sitter i stadshusets bästa rum.

Publicerat av

Jan Sundström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *