Elefanten i omklädningsrummet

Pust och stön, vilken pärs! Sveriges fotbollslandslag lät italienarna smaka sin egen medicin, vinna hemma och spela oavgjort borta. Men slutsignalen hann knappt ljuda klart över San Siros läktare innan snacket kom i gång; den om elefanten i omklädningsrummet.
Under Erik Hamréns tid kretsade allt kring Zlatan. Om eftermälet till mannen som gav halsduken ett ansikte blir ljumt ska han i alla fall hyllas för att han lät vår bäste någonsin blomma ut även på landslagsnivå. Med en sådan spelare av högsta kaliber blev det taktiska spelet mest en fråga om shining.
Landslaget hade en spelare.
I dag har man ett lag.
Janne Anderssons uppgift som ny förbundskapten var att skola in en generation till nästa EM, vilket blev ännu tydligare när det visade sig vilka som skulle bli motståndare i VM-kvalet. På väg mot Ryssland har hans mannar nu utmanövrerat Frankrike, Holland och Italien.
Han fräser när Zlatan kommer på tal. Party-Janne är kollektivets man som samtidigt har öga för varje individ – den sanne ledarens främsta egenskap. Varje spelare vet precis vilka uppgifter som ska utföras. Då spelar det ingen roll att han dammat av sådana som knappt varit på tal tidigare. Att till exempel Ola Toivonen, Jakob Johansson och Gustaf Svensson skulle spela viktiga roller under kvalet hade få trott.
Zlatan är en världsspelare tack vare sitt egensinne och sin självcentrerade karaktär. Det har hänt tidigare – Henke Larsson x 2 – att spelare som tackat nej ångrat sig när det göttaste vankats. Fullt återställd och tränad är Zlatan en tillgång i alla lag om han som under Hamrén får fria tyglar.
Men med honom i dagens blågult rubbas balansen. Följden av ett ”Jag är redo” till Janne Andersson blir således lika spännande att följa som nervtimmarna i måndags.

Publicerat av

Jan Sundström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *