Vår tid är nu – det var då

Han rätar på ryggen och vänder ansiktet mot kameran. Bredvid honom står hans stela sondöttrar. Ansiktsdragen är välbekanta. Håret är som vanligt pomaderat och noga tillrättalagt. Bakom de hornbågade glasögonen plirar pigga ögon. Det är gamle kungen. Gustav VI Adolf som med sitt valspråk ”Plikten framför allt” regerade Sverige från 1950 fram till sin död på Helsingborgs lasarett 1973.
Det är i introt till den hyllade SVT-serien ”Vår tid är nu” som gamle kungen flimrar förbi tillsammans med en mängd andra arkivfilmer som andas framtidstro och folkhemsbyggande vid en tid då man själv knappt hade lämnat blöjåldern. Det är kanske av den anledningen som kungens uppenbarelse skänker värme.
Vår tid var då när den lilla världen kändes trygg och omhuldad och den stora på avstånd inte upplevdes lika hotfull. Och allt personifierades av kungens förtroendefulla gestalt sedd genom ett barns oskuldsfulla blick.
Jag vet att det är förkastligt att se bakåt. Ögonen ska alltid riktas framåt och nära en förvissning om att det bästa fortfarande återstår.
Bejaka utvecklingen eller välj att stämplas som bakåtsträvare!
Ändå kan man i lönndom unna sig vara lite nostalgisk. Det kan också uttryckas på följande sätt: att minnas sin historia kan göra det lättare att reflektera över sin och andras framtid.

Publicerat av

Jan Sundström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *