Sanningens stund är inne

Tala alltid sanning, barn, sa våra föräldrar till oss. Det får vi inte säga till våra barn utan vi måste lära dom att alltid tala sannolikt, sa Tage Danielsson i sin berömda monolog om kärnkraftsolyckan i Harrisburg.
Det har snart gått 39 år sedan han myntade de bevingade orden och sedan dess har mycket hänt. Framför allt hur information sprids. Här står vi människor med de känslor som vi lärt in sedan Hedenhös tid – rädsla, ilska och flyktbeteende – och försöker bemästra det flöde av sanningar och sannolikheter som sköljer över oss.
Klart att det då blir besvärligt att hålla de urtida känslorna i styr.
De begrepp som Tage Danielsson använde sig av då har ersatts av helt nya i dag: till exempel alternativa fakta, fake news, faktaresistens.
Fakta är fakta, några alternativ finns inte, möjligen beskrivningar. Det kan man direkt fastslå utan att darra. Felaktiga eller överdrivna nyheter som försåtligt planteras i nyhetsflödena existerar däremot bevisligen. Det kan i sin tur leda till faktaresistens, ungefär som alltför flitig användning av antibiotika till slut inte får den effekt den är avsedd för.
Det är en svår tid vi lever i – kraften i sociala medier har aldrig varit större, en enskild människas tillvaro kan ödeläggas på bara några ögonblick. I år ska vi dessutom gå till valurnorna. Vilka möjligen oanade knep kommer att tas till för att vi ska välja eller välja bort just den röstsedeln?
Var hälsosam, skydda ditt immunförsvar, tänk kritiskt, tro inte på allt som sägs eller skrivs.
Det gäller förmodligen också dessa rader.
Sannolikt.

Publicerat av

Jan Sundström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *