Dagbladet kämpade hårt, men gick inte att rädda

Dagbladet läggs ned, men fortsätter leva i delar i Sundsvalls Tidning, det stod klart halv elva i förmiddags när Dagbladets personal vid ett möte fick veta att den lilla s-tidningen i Sundsvall upphör att ges ut från och med 1 mars.

Beslutet fattades i fredags, men hotet har vilat över tidningen i flera år. Den senaste krisen var 2011-2012 då nedläggningsbeslutet var nära. Sedan dess har Dagbladets redaktion, under ledning av chefredaktör Patricia Svensson, gjort en stor och imponerande digital utvecklingsresa, men tiden hann ikapp Dagbladet. Tidningen, som haft en kraftigt rabatterad upplaga, och starkt vikande antal prenumeranter, visar röda siffror.

Papperstidningen och sajten Dagbladet upphör, men den lokala journalistiken består i Sundsvall med omnejd. Hur det gamla Dagbladet ska inlemmas i Sundsvalls Tidning är inte klart, men delar kommer att bestå. Gamla prenumeranter erbjuds möjlighet att fortsätta med Sundsvalls Tidning, som kommer att ha s-märkta kolumnister med daglig krönika från mars.

Dessutom förstärks ST i Dagbladets starka områden, Ånge och Timrå:

– Sundsvalls Tidning kommer att utöka bevakningen av Ånge och Timrå där många av Dagbladets prenumeranter finns, säger Anders Ingvarsson, chefredaktör för Sundsvalls Tidning.

Men idag är det Dagbladets personal som vi tänker på. 17 journalister som gjort en fantastisk insats genom att göra lokaljournalistik under tuffa förhållanden, i nya publiceringsformer. Det går att vara ledsen för att den satsningen inte bar sig ekonomiskt – samtidigt så kommer Sundsvallsborna även fortsättningsvis att erbjudas lokala nyheter av Mittmedia i en redaktion vars storlek vida överstiger den som public service idag erbjuder, en journalistik som görs i en mängd olika former och på flera plattformar.

115 år av Dagbladets historia går i graven, men den lokala nyhetsförmedlingen och åsiktsbildningen består. Viktigt att komma ihåg i den omvälvande digitala omställningstid som tidningsbranschen befinner sig.

MER LÄSNING:

Trots att det bara gått ett par timmar sedan beskedet fylls branschmedia av nyheten. Klockan 15.00 hålls en chat på Dagbladet och Sundsvalls Tidning med chefredaktörerna Patricia Svensson och Anders Ingvarsson.

Här skriver svt Mittnytt om beskedet.

”Jag är tagen av detta” säger Patricia Svensson till tidningen Journalisten.

”Styrkan sitter inte i sidhuvudet utan i journalisterna” Dagens Media

Branschen sörjer Dagbladet, i Resumé

 

Publicerat av

Anna Gullberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Gefle Dagblad, Mittmedia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *