#32 Mediekrig, Orrenius och Herrey

Här är avsnitt #32 av mediepodden #GullbergNordström med Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg och Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström.
Vi båda är en del av Mittmedia och det är vi som har periferin i centrum.

Denna vecka pratar vi om horoskop som väcker ilska, digitala pyssel och P4 Gävleborgs nya kanalchef. Vi diskuterar också mordhoten mot Dagens Nyheters Niklas Orrenius och Twitterbråket mellan artisten Richard Herrey och Aftonbladets Martin Aagård.
Vi diskuterar också mediekriget i Jönköping. Dessutom blir det veckans heta lista, denna vecka listad av Daniel Nordström.

Personer vi nämner i avsnittet är bland andra Kerstin Carlsson, Leif Eriksson, Anna Lith, Jan Helin, Andreas Söderlund, Mats Ottosson, Richard Herrey, Martin Aagård, Lisa Bjurwald, Andreas Ekström, Marika Formgren, ”Julia Caesar”, Niklas Orrenius, Stefan Eklund, Jonas Nordling, Ola Sigvardsson, Nike Nylander, David Lagercrantz, Anne Lagercrantz, Kristina Lindquist och Linda Lindorff.

Följ oss på Twitter där vi heter @gavleutgivarna och på Facebook där vi heter Gullberg Nordström. Vi finns också på Linkedin.

Publicerat av

Profilbild

2 reaktioner till “#32 Mediekrig, Orrenius och Herrey”

 1. Men hallå! Hur ensidig är eran analys om fallet med N Orrenius och ”Julia Caesar”!?
  1) Caesar är anonym, och måste så vara för att kunna yttra sig systemkritiskt om invandring etc, i Sverige idag.
  Orrenius och DN har röjt Caesars anonymitet, sannolikt med hjälp av Stasiliknande organisation som sysslar med åsiktsregistrering, detta i syfte att hänga ut och tysta ”värdegrundsbrottslingen” Caesar.

  2) N Orrenius med sällskap, samt därtill ytterligare frilansande journalist på DN har gjort ett flertal hembesök till Caesar. Dessa hembesök som ni beskriver som fullt relevanta har skett genom 1) att vägra gå ifrån huset när Cesar vid första tillfället sagt genom dörren att hon inte velat prata, för att istället stå kvar en halvtimme på trappen och ropat hennes namn etc. 2) Caesars hus har punktmarkerats av en svart skåpbil som stått parkerad utanför Caesars hus i timmar vilket gjort att Caesars grannar blivit oroliga. 3) Vid det 4:e hembesöket så har Orrenius med sällskap tagit sig in på Caesars tomt, tittat in genom husets fönster, ropat och gormat när de sett att Caesar befunnit sig i huset.
  Citat: ”Mannen med kameran ställer sig tätt intill ett stort fönster som vetter rakt in mot den plats där jag sitter. Han står på 2-3 meters avstånd och vrålstirrar in på mig. Han stirrar länge.
  Han har Niklas Orrenius med sig. Jag förstår att de båda har rest från Malmö under dagen med avsikt att utsätta mig för ännu ett oönskat hembesök. Fotografen kommer tillbaka till fönstret gång på gång och ställer sig och stirrar rakt in på mig. Hans blick är oerhört aggressiv. Han är uppenbart frustrerad och förbannad. Gång på gång gestikulerar han att jag ska öppna dörren. Sedan ställer sig även Niklas Orrenius vid fönstret och gestikulerar och skriker. De båda männen står och stirrar, gestikulerar och skriker utanför fönstret i 30 minuter. När de ger upp är klockan 15.45”.

  Jo detta är misshagligt. Det sistnämnda hembesöket är att betrakta som hemfridsbrott och kan ge fängelse enligt lagstiftning.

  Caesar beskriver sina känslor citat: ”Efter Orrenius’ hembesök är jag orolig. Min trygghet har trasats sönder. Jag vågar knappt gå ut. Oron för barnen och min egen säkerhet lämnar mig ingen ro. Jag ansöker om skyddade personuppgifter hos Skatteverket. Ansökan avslås, eftersom jag inte har blivit fysiskt misshandlad”.

  Det säger det mesta. Det är högst orimligt att tro att denne dam skulle simulera sin oro och sina känslor och därtill ljuga om dem.

  Att i poden lättvindigt anse att detta är ”korrekt journalistik” och Orrenius fulla rättighet att begå hemfridsbrott, är anmärkningsvärt. Det får betecknas som en ytterst vinklad och oerhörd enögd och ensidig analys av händelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *