De äldres röst i riksdagen

De äldre som byggt vårt land har rätt att känna både trygghet och värdighet. Det borde vara en självklarhet, men det är det inte. Under de sista åren har brist på platser inom särskilt boende ökat och nybyggnationen som sker räcker inte för att täcka de kommande behoven. Människor som arbetat ett helt liv ska sedan klara av att leva på 747 kronor per vecka, det är direkt oanständigt. Vi lovar inte allt åt alla, men vi håller vad vi lovar. Kristdemokraterna vill vara de äldres röst vid regeringsbordet och jag vill vara deras röst i riksdagen.

Jag har blivit allt mer upprörd över hur vi behandlar våra äldre. I min tjänst som präst och församlingsherde kommer jag i kontakt med så många äldre som inte mår bra. Ensamhet och isolering är för många en verklighet. Det här går att göra något åt.

Några åtgärder som jag vill verka för:

Äldreboendegaranti. Alla som fyllt 85 år ska ha rätt att flytta till ett äldreboende när personen själv anser att man önskar detta. De ger ensamma pensionärer möjlighet till social gemenskap och personal under dagtid. Idag, på grund av brist på platser, nekas allt fler äldre en plats då de anses vara för friska. Istället erbjuds hemtjänst i det egna hemmet. Hemtjänst är bra, men för de äldre som isoleras och oroar sig för hur de ska klara sin vardag när hälsan blir sämre så duger det inte.

Slopa den s.k. pensionärsskatten. I dagarna kom beskedet att de politiska partierna är överens om att höja garantipensionen och taket för bostadstillägget vilket kan ge en förstärkning för de pensionärer som har det kärvast med upp till 1.300 kronor i månaden. Det är ett steg i rätt riktning, men även skattegapet som finns mellan pensionärer och löntagare ska bort. Vi är det enda partiet som vill göra det på direkten.

Trygghetsboende. En relativt ny boendeform, som ibland kallas för seniorboende. Ett alternativ för de som önskar tillgång till gemenskap och trygghet. Ofta är detta en dyrare boendeform och pensionärer med svag ekonomi har därför inte denna möjlighet. Här kan vi använda bostadstillägget och se över det tak som föreslås. Vi tillskjuter dessutom extra pengar i vårt budgetförslag för att fler trygghetsboenden ska byggas.

Jag är väldigt glad över att kristdemokraterna i denna valrörelse kommer att säga: ”Vi lovar inte allt åt alla, men vi håller vad vi lovar”. Jag hoppas att den tid är förbi då politiker som uppträder likt ”jultomtar” i valrörelsen och lovar allt till alla premieras. Vi har begränsade resurser. Det syns i de politiska besluten här och nu trots att vi befinner oss i en brinnande högkonjunktur. Alla vet att tuffare tider väntar och då måste vi ha politiker som vill och vågar prioritera. Kristdemokraternas besked är att vi lovar inte allt till alla, men vi lovar att prioritera pensionärer, barnfamiljer och hälso- och sjukvården.

Publicerat av

2 reaktioner till “De äldres röst i riksdagen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *