Slopa pensionärsskatten den 1 januari 2019

Den 1 januari 2019 slopas den s.k. pensionärsskatten helt och hållet. Det är vad en röst på Kristdemokraterna innebär. Det framgick idag när Kristdemokraterna presenterade sitt valmanifest. Det är i och för sig inget nytt förslag utan fanns med i årets budgetpolitiska motion i riksdagen finansierad och klar. Men, det är bra att den lyfts fram när kd nu visar vad man vill prioritera.

Förutom äldrefrågor fanns även Hälso- och sjukvård, Familj, Integration och jobb samt Trygghet med som områden där kd har en rad åtgärder för att ta itu med de brister som finns. Syftet med denna prioritering är att återställa medborgarnas förtroende för välfärden. Det handlar om att Du ska kunna lita på Sverige.

Seniorernas situation måste prioriteras upp, inte bara nu under valrörelsetider. Det handlar om etik och anständighet. Om det i och för sig självklara i att värdighet inte känner någon ålder. Det handlar om att du ska, oavsett hur gammal du är, bemötas med respekt och kunna påverka ditt eget liv.

Seniorer är ingen homogen grupp. En del äldre vill och kan arbeta längre än till pensionsåldern. Andra har ett stort behov av omsorg. Många äldre har en pension som inte räcker hela månaden ut. Många nekas äldreboendeplats eller står utan för att kommunen inte byggt tillräckligt många platser. Så kan vi inte ha det. Det finns många äldre som är ensamma, kanske efter att en make eller maka gått bort. Om vi är måna om att se till äldres behov, måste vi se till alla behov – också de sociala.

Några av de förslag som kristdemokraterna vill se:
– Bygg fler äldreboenden. Öka stödet till kommuner som bygger äldreboenden och inför en äldreboendemiljard för att få bort köerna. Det ska också finnas en äldreboendegaranti
– Slopa den så kallade pensionärsskatten – avskaffa den generella skillnaden i beskattning mellan lön och pension.
– Höj bostadstillägget för pensionärer så att ensamstående får 500 kronor mer per månad och sammanboende 300 kronor ytterligare. Höj samtidigt bostadstilläggets hyrestak till 7 500 kronor.
– Sänk skatten för äldre som vill fortsätta arbeta. Slopa den särskilda löneskatten som arbetsgivare betalar för den som fyllt 65 år och inför ett dubbelt jobbskatteavdrag från 64 år så att den som vill fortsätta arbeta får behålla mer av sin lön.
– Ge alla äldre rätt till en utbyggd hemsjukvård.
– Begränsa antalet olika personer från hemtjänsten som kommer hem till de äldre. Kvaliteten för såväl den äldre som för personalen ökar om kontinuiteten förbättras.
– Genomför en nationell satsning för att stärka äldres psykiska hälsa.

Publicerat av

Hans Eklind

2 reaktioner till “Slopa pensionärsskatten den 1 januari 2019”

 1. Vad en röst på KD innebär efter valet har vi ingen aning om.

  Det kan vara en röst på ett parti som hamnar utanför riksdagen.

  Om inte är det en röst på ett parti som har det minsta inflytandet inom alliansen.
  Alliansen i sig kanske spricker och L ligger nära fyraprocentspärren.

  Spännande blir det.

  1. Micke,
   ja, än är det för tidigt att säga hur valet kommer att gå. Jag både tror och hoppas att vi under valrörelsen kommer ut med vår politik och att väljarna ser att vårt fokus på att få centrala välfärdsfunktioner att fungera är riktig. Att enkom fokusera räcker givetvis inte. Vi måste också prioritera, inte vara alla goda gåvors givare, inte minst gäller detta nu när den internationella högkonjunktur som Sverige fått surfa på rör sig mot sitt slut. Grunden för att lyckas med välfärden är att utforma en skattepolitik som gynnar företag och arbete. Skatteintäkter kan öka i en ekonomi som växer med väl avvägda skattesatser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *