Gråhns utstrålar rätt energi

Utgångsläget har tidigare inte varit det bästa men idag spelar verkligen VIK med kniven mot strupen. ABB arena kommer mer än vanligt fyllas med Rögle-supporters som hoppas på att bortalaget bärgar en SHL-plats. Det skulle vara pest och pina att se hemmapubliken och VIK-spelarna uppleva festen på fel sida om arrangemanget. Men nog det. Matchserien spelas i en bäst av sju och nu vill jag se ett VIK som tror på det här.

Inga skador i hemmalaget har rapporterats och tränarstaben verkar ligga lågt med eventuella ändringar. Jag läser flera kommenterar om att Pelle Bäckmans eller Niklas Lidströms intåg i gruppen skulle göra susen men jag tror det är en förhoppning om en mirakelkur som inte fungerar. Istället tror jag spelarna måste fokusera på att själva höja sig några procent i varenda moment ute på isen. Om varje spelare höjer sig någon eller några procent blir den sammanlagda summan stor och då behöver ingen åka runt med bördan själv.

Här är några lätta direktiv som jag tror kan höja VIK i det här läget:

* Stefan Gråhns är kanske den enda som spelar sitt livs hockey just nu och som spelare skulle jag hålla mig nära honom innan och under match för att ta del av den energi som han utstrålar. Forwardens hårda jobb borde vara gynnsamt att ta rygg på.

Som spelare när du har haft en tyngre period kanske inte huvudet fungerar som det ska, då måste du hitta ett annat sätt att komma in i matchen. Många gånger fungerar det att spela fysiskt och oavsett form kan alla spelare dela ut en tackling.

Ändra om och spela med formationer som har varit lyckosamma tidigare. Visserligen är det lätt att inbilla sig att laget kommer höja sig markant bara för att spelarna byter miljö men jag tror exempelvis att UrbasJohanssonSteen skulle hitta tillbaka om de spelade tillsammans.

Korta ner matchen i mindre perioder och lägg fokus på att till exempel vinna varenda närkamp dem första fem minuterna. En gammal beprövad taktik som förenklar det mentalt för spelarna.

Powerplay har inte alls fungerat och då är det lätt att krångla till det, idag tror jag VIK når framgång genom att hitta ett enkelt spel till back som tar skott med bra trafik framför målet.

VLTs liverapportering startar 15:45. Nedsläpp 16:00.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.