Vill se en ledande formation

Det kommer hända mycket under hockeyallsvenskans silly season det här året. Jag läste en tweet där det stod att runt 100 spelare har kontrakt i hockeyallsvenskan just nu och det ger i runda slängar 230 vakanta platser fördelat på 14 lag. Redan nu har VIK tappat säsongens stora positiva överraskning Jonatan Bjurö som i dagarna skrev på för Modo i SHL. Jag tror dessutom att VIK snart kommer att presentera sitt första nyförvärv och det kan finnas en stor vinning i det. Om klubben lyckas knyta till sig ett par tunga pjäser inom kort tror jag att publik och sponsorer snabbare kan blicka framåt istället för att sörja det som har varit. Om jag hade fått varit sportchef i VIK hade jag behållt följande spelare och byggt laget så här:

Målvakter

Erik Ersberg – Vakant

Kommentar: Min förhoppning är att Ersberg känner sig färdig med äventyret men fortfarande är tillräckligt hungrig för att spela upp VIK i SHL. Med tanke på hans trevande säsong tror jag inte det är helt omöjligt att han sneglar hemåt igen, målvakten har byggt hus i Västerås och har tidigare visat prov på ett stort VIK-hjärta när han stannade kvar i klubben vid omstarten efter konkursen. Jag hade gärna sett Bjurö backa upp Ersberg men han är som tidigare nämnt klar för Modo.

En problematik VIK måste lösa är Ersbergs kontrakt med HV71 kommande säsong och Jonas Franssons kontrakt som sträcker sig ytterligare ett år med Västerås. Det här kan med andra ord bli en dyr historia för VIK om inte alla parter samarbetar, men jag har svårt att se Jonas Fransson som klubbens förstaval nästa säsong.

Förstafemman

Jeremy Williams – Vakant – Vakant

Nick Angell – Daniel Grillfors

Kommentar: Jeremy Williams måste komma mer till sin rätt nästa säsong och få utrymme att använda sitt unika skott oftare. Jag tycker sportchefen har misslyckats med att hitta en stark center som kan komplettera Jeremy Williams brister i försvars – och närkampsspelet. Nästa säsong behövs det en rejäl förstecenter som driver på, har en bra spelförståelse och som kan fördela puckar till forwards. På den andra kanten skulle jag vilja se en hårt jobbande forward med en viss finess. Förra säsongen misslyckades VIK med att bilda en fruktad förstafemma och det tror jag blir viktigt att ändra på till kommande säsong. Jag skulle vilja att VIK spenderade stora delar av sin spelarbudget för att skapa en förstafemma som utstrålar klass match efter match, det skulle inte bara ge en spets i laget utan också höja övriga spelare.

Backen Daniel Grillfors har gjort en poängmässigt godkänd säsong i Helsingfors och det talar väl för att han får ett nytt kontrakt i Europa. Men kanske kan Ersberg och Grillfors lockas av tanken att återförenas med Söderkvist och ha som mål att spela upp VIK i SHL innan bäst före datum har passerat. En annan back, Nick Angell, ryktas försvinna till SHL och Frölunda sägs vara en trolig destination. Jag ser gärna honom blir kvar i VIK och bilda ett fruktat backpar tillsammans med Grillfors.

Andrafemman

Lukas Zetterberg – Jan Urbas – Mattias Beck

Robin Jacobsson – Vakant

Kommentar: VIKs lovande junior Lukas Zetterberg är en av Sveriges bästa forwards i sin årskull och med rätt attityd, omgivning och förtroende tror jag vi kan få se en ny stjärna kliva fram nästa säsong. Zetterberg har skottet som sitt vassaste vapen och måste spela i någon av toppkedjorna för att komma till sin rätt. VIK har tidigare försökt värva Beck utan framgång men nu när Södertälje åkte ur hockeyallsvenskan tror jag att det är möjligt igen. Jag tror att Beck med sin fart skulle kunna tillföra ytterligare en dimension i VIKs anfallsspel. Min förhoppning är också att Urbas blir kvar i laget men jag tror att flera SHL-klubbar kan vara intresserade av hans tjänster.

På backsidan ser jag gärna att Jacobsson fortsätter i VIK men om jag inte minns fel var han bara utlånad från Leksand den här säsongen. Och med tanke på att han har gjort en bra säsong sedan han kom till VIK finns risken att Leksand plockar tillbaka honom till truppen om man har rätt till det. Jacobsson har visat sig vara tuff, fysisk och med lite spel i sig, den kombinationen är inte helt lätt att hitta. Bredvid honom skulle jag vilja se en skridskostark back med mycket puck i sig, en spelartyp à la Kevin Kapstad.

Tredjefemman

Dustin Johner – Fredrik Johansson – Brock Montpetit

Johan Jonsson – Jonas Emmerdahl/ Hampus Larsson

Kommentar: I en tredjefemma skulle jag vilja se VIK behålla kontinuitet och jag tycker att den här kombinationen känns jobbig att möta men också farlig offensivt. Frågan är om Johners stora lönekuvert är värd att behålla när han spelar i en tredjefemma men jag tror att VIK behöver bredd på spetsen för att klara sig vid skador eller om någon i toppkedjorna underpresterar. Johner kan också spela i någon av powerplay-uppställningarna. Anledningen till att jag gärna ser en fortsättning för Montpetit är för att han klev fram och ville delta när det brann som mest i slutet på säsongen. Jag är intresserad vad han kan uträtta när han får en till försäsong med laget och får spela ytterligare en säsong i Sverige.

På backsidan får Emmerdahl och Larsson slåss om den sista platsen. Jag skulle kanske ha velat se en uppgradering i det tredje backparet men samtidigt har VIK ingen bottenlös plånbok och då ser jag hellre att sportchefen lägger pengarna på den absoluta toppen i laget.

Fjärdefemman

Jonte Berg – Marcus Söderkvist – Stefan Gråhns

Kristians Rubins – Jonas Emmerdahl/ Hampus Larsson

Kommentar: Jag vill se en renodlad fjärdeformation som underkastar sig det hårda arbetet. Förra säsongen bevisade att det inte går att ha en flock med kreativa spelare som inte får den roll man är van vid. Med det skrivet ser jag gärna att fjärdefomationen även producerar något mål här och där för att bli den där tillgången som jag tror att laget behöver för att ta sig hela vägen.

Extraspelare: Christopher Mastomäki, Linus Svedlund, Eddie Davidsson.

Kommentar: Dessa tre herrar får övertyga mig om att de ska ha en plats i laget. Den mest knepiga frågan är vart forwarden Eddie Davidsson ska spela nästa säsong. I mitt tycke måste han spela i någon av toppformationerna och powerplay och frågan är om VIK kan hitta en bättre lösning på den positionen. Davidsson var bra i grundserien men jag tyckte han försvann i slutet på säsongen. Samtidigt är jag spänd på att se om hans positiva utveckling kan fortsätta och om han kan ta ett steg till nästa säsong.

Övrigt: Jag skrev tidigare att jag gärna ser VIK värva Marcus “Messy” Jonsson eller Viktor Mårtensson för att skapa ett större intresse kring hockeyn i stan. Frågan som dök upp är om spelarna verkligen är rätt i satsningen mot SHL, men jag tror att ni missförstod mig helt då. Mårtensson och Jonsson är för mig inga spelare som ska leda VIK till SHL utan skulle kunna ta plats i en fjärdekedja och stå för ett hårt jobb. Eftersom de var publikfavoriter när de var här senast tror jag också det skulle vara en vinning för klubben att presentera en sådan typ av värvning efter att klubben misslyckats med sitt mål den här säsongen. Så lite beroende på kostnad, vilka spelare som VIK behåller och spelarmarknaden så skulle Mårtensson och Jonsson kunna vara två alternativ att se över. Jag vet till exempel att bägge var mycket uppskattade och fantastiska personer att ha i ett omklädningsrum.

På några platser har jag spekulerat i eventuella nyförvärv och det är både min egen känsla av vad VIK skulle kunna värva och en förhoppning om vad jag tror skulle bli bra. På platserna där det står “vakant” så har sportchefen ett jobb framför sig att plocka fram spelare som presterar bättre än spelarna som hade dem positionerna förra säsongen.

Spelarna som blev över:

Jonas Fransson – Haft en tyngre säsong men inte på något sätt gjort bort sig. Kontraktet, värt runt 70.000 kronor i månaden, sträcker sig över nästa säsong men känslan är att den mest naturliga vägen att gå är om parterna skiljs åt.

Jonatan Bjurö – Hade gärna sett en fortsättning men målvakten är klar för Modo och spel i SHL.

Per Helmersson – Kritiken har ibland blivit skev men Helmerssons kurva har under dem senaste säsongerna inte pekat spikrakt uppåt. VIK är i ett läge där man måste förbättra vissa positioner och jag tror laget skulle må bättre av en mer spelande back.

Simon Fredriksson – Fredriksson växte under säsongen och jag hade gärna sett hans utveckling i laget nästa säsong, men jag tror Färjestad plockar hem den store backen som får testa lyckan i SHL nästa säsong. Kan det här bli ett sent nyförvärv för VIK när Färjestad inser att han behöver ett år till i hockeyallsvenskan?

Erik Andersson – Var utlånad från HV71 och återvänder med största sannolikhet till SHL. Gjorde tillräckligt bra ifrån sig i VIK för att jag hade gett honom ett nytt kontrakt.

Mathias Bromé – Har absolut inte gjort någon dålig säsong men som jag har skrivit tidigare måste VIK förbättra vissa positioner om laget ska ta ett steg till. Jag tror också Bromé skulle må bäst av en utlåning till en division ett klubb där han erbjuds mer istid och förtroende.

Mikael Frycklund – Besitter massor av fina kvalitéer men eftersom Filander blir kvar tror jag att det är bäst om parterna går skilda vägar. Frycklund måste få ett större förtroende och speltid i någon av toppkedjorna för att komma till sin rätt, och det tror jag tyvärr inte VIK kan erbjuda honom nästa säsong.

Oscar Steén – Enligt mig inte tillräckligt spetsig för att användas till någon av toppkedjorna och för dyr att behålla som rollspelare i en tredje- eller fjärdekedja.

Robert Lantosi – Låna ut till division ett.

Alexander Lindelöf-Nilsson – Låna ut till divsion ett.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.