Slutsnack med VIK

I onsdags hade VIK sitt slutsnack med sponsorer och media. På scen avverkades frågor till backen Johan Jonsson, huvudtränaren Martin Filander, sportchefen Niklas Johansson och marknadsansvarige Anders Berglund. På sidan om fanns också klubbchefen Anders Eklund. Här är mina intryck och funderingar från slutsnacket:

Först upp på scen var Johan Jonsson som tyckte att VIK gjorde en fantastisk säsong men inte nådde slutmålet. Jag förstår att han syftar på lagets vändning under säsongen men kan ändå inte släppa kommentaren. Enligt mig har VIK gjort en fantastisk säsong när laget går upp till SHL och den mentaliteten tror jag måste finnas naturligt för att laget ska lyckas ta steget upp.

Den assisterade kaptenen var annars lugn och samlad i sina svar. Mest konkret blev han när han fick frågan vilka spelare han skulle vilja spelare vidare med i VIK… Johner, Nick, Gråhns och Jacobsson nämndes spontant.

Huvudtränaren Martin Filander var näst på tur och fick en kavalkad av frågor kring misslyckandet i slutet på förra säsongen. Sedvanliga klyschor (om än sanna) levererades men jag fastnade vid en sak: Filander tycker att VIK saknade tyngd bland forwards under “head to head” matcherna. Jag tror han är inne på samma spår som mitt förra blogginlägg.

* Filander var också noga med att påpeka att han nu får vara med från start och bygga ett lag, min tolkning av det var att han inte var tillfreds med laget han serverades förra säsongen. Han påtalade vikten av att ha spelare med DET inbyggt. Om jag ska försöka mig på en tolkning igen syftar han på spelare som vill och vågar kliva fram när det ska avgöras.

På tal om vilka som har DET, i veckan lämnade både Jonas Emmerdahl och Mathias Bromé VIK och utan att veta exakt varför kan jag se ett samband med det Filander sa.

Jag tycker det är rätt att VIK går skilda vägar med bägge spelarna. Emmerdahl har jag länge sett potential i men han tar inte det där klivet som behövs för att bli en toppback i hockeyallsvenskan. Efter sex säsonger i gulsvart får jag känslan av att han har kört fast och därför tror jag att övergången till Björklöven gynnar båda parter. Forwarden Bromé skrev jag tidigare behöver mer istid för att utvecklas och det tror jag han kan göra i Asplöven. Jag vet att han har varit uppskattad för sin intensiva spelstil men jag tror inte det bara har varit till hans fördel. Bromé skulle må bra av att tänka mer hockey istället för att åka virrvarv, det kan visserligen förvirra motståndarna men likväl medspelarna.

Om vi tar oss tillbaka till slutsnacket så var Filander tydlig med att han är rätt man att leda VIK till SHL och att det kommer ske nästa säsong. En härlig inställning men samtidigt skulle det vara tjänstefel att uttrycka något annat när många tvivlare precis upplevt ännu ett misslyckande.

Jag frågade huvudtränaren vilka som tränar VIK nästa säsong men det kunde han inte svara på. Han sa att han och Mitell har ett år kvar på kontraktet men att jag skulle fråga sportchefen vilka som tränar VIK nästa säsong. Jag blev inte nöjd med svaret då det är Filanders arbetsplats och han måste veta vilka han vill jobba med, fick då inget glasklart svar och antar att man ser över nya tränaralternativ på “Hellas” position.

Ny i ledarstaben är i alla fall Jan Hammar (spelat i bland annat VIK och Avesta) som kommer hjälpa till med fysbiten. Han fick mycket beröm av Filander och känns spontant som en uppgradering, bra!

En intressant sak som diskuterades när Filander var på scen var att förra årets upplaga av VIK förmodligen passat bättre för en rak kvalserie än en bäst av sju serie. Sett till spelarmaterialet hade man många spelare som aldrig hade spelat den typen av matcher. Filander sa att man skulle dra nytta av matcherna som spelades i slutet på säsongen för att se vilka spelartyper som passar i en matchserie mot samma lag. Det här tror jag är helt rätt väg att gå och förhoppningvis kommer den närmsta tidens värvningar spegla det uttalandet.

Sportchefen Niklas Johansson grillades också med frågor och här kommer några intressanta punkter som berördes:
På frågan hur nära VIK var att värva Jordan Smotherman svarade sportchefen att han var närmast att knyta till sig Ryan Lasch. Jag vet dock att VIK blev erbjuden Smotherman men att pengen var för stor. Trots det sparade sportchefen in nästan en miljon kronor som han hade att värva för i slutet på säsongen. Det tror jag han ångrar bittert nu när Smotherman blev en kugge i Rögles framgång.
Sportchefen fick frågan om André Hult, Jared Aulin, Daniel Grillfors och Erik Ersberg är aktuella för VIK men nekade trovärdigt. Dock lät det som han tittat över eller haft kontakt med samtliga spelare.
En annan spelare som han fick frågan om var Viktor Mårtensson och där blev svaret “pass”, därefter log sportchefen hemlighetsfullt. Jag välkomnar värvningen av Mårtensson eftersom jag tror det är en spelartyp som behövs när två lag spelar “head to head”. Det såg vi inte minst när Deveaux högg ner Helmersson och VIK krympte ute på isen.
Sportchefen fick även berätta om sina två senaste värvningar Andreas Borgman och Oscar Engsund. Jag har sett spelarna alldeles för lite för att göra en rättvis analys men känslan är att VIK i nästa skede bör värva någonting som liknar back 1 och 2 i laget.
På frågan om VIK har en chans att behålla Johner, Angell och Urbas berättade Johansson att det var fullt möjligt. Dock insåg han den ekonomiska problematiken med att behålla tre spelare som är attraktiva på marknaden. Angell tackadade också för året i Västerås på twitter häromdagen och det brukar innebära ett avslut i klubben.
Sportchefen berättade att han tror stenhårt på Jonas Fransson nästa säsong och säger att målvakten blir kvar i VIK. Jag tror att det är ett spel för galleriet tills det finns andra alternativ för en ny målvakt och Franssons kontrakt. Det finns med andra ord ingen anledning att säga någonting annat innan det står färdigt med någonting nytt.
Johansson bekräftade även att Williams spelar i VIK nästa säsong och att den unge backen Kristian Rubins blir kvar två år till.

Marknadsansvarige Anders Berglund avslutade träffen och mest intressant var att arenan redan till nästa säsong ska ta bort ännu fler ståplatser till förmån för fler sittplatser. Han menade på att det är ett naturligt steg mot SHL:s nya krav om 3500 sittplatser. Berglund fick även frågan om klubben tjänar mer pengar på att ha fler sittplatser och det skulle man göra eftersom efterfrågan på sittplatsbiljetter har ökat.

Vill påminna om att kommentatorsfunktionen nu fungerar och vill gärna se fler ge sig in i diskussionen vad VIK behöver göra för att ta steget upp till SHL. Vilka spelare ska vara kvar och värvas? Vilka tränare ska ta VIK mot SHL? Är det rätt att ta bort fler ståplatser redan nästa säsong? Kommentera nedan!

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.