Prioritera Gråhns, Johner, Montpetit & Angell

Trots att VIK har landat några nyförvärv är det relativt tyst kring förlängningar och avskrivningar från fjolårets trupp. Utmaningen ligger i att behålla spelare som gjort bra ifrån sig trots att klubben har misslyckats med sitt mål. Om VIK säsongen 15/16 spelat i SHL hade klubben istället varit i förarsätet när det gäller spelarförlängningar.

Jag är säker på att Niklas Johansson gjort sitt bruttolista med spelare som han nu betar av uppifrån och ner. Exempelvis kan jag tänka mig att han fick nej tack från Viktor Mårtensson (som blev kvar i Leksand) och snabbt därefter gjorde klart med Cristopher Fish som var näste man på tur. På den listan finns även spelare från förra säsongens trupp där Johansson nu satt några av dem på “stand by”. Faran ligger i att det är andra klubbar som jagar spelarna och att han nu måste uppmuntra dem att avvakta andra kontrakt tills han själv har ett tydligt besked att ge.

Min tro är att klubben behöver behålla kontinuitet från förra säsongen och det finns några spelare som jag skulle prioritera att förlänga kontraktet med. Här är fyra spelare som jag gärna ser i VIKs fortsatta jakt på en SHL plats. Och eftersom mycket handlar om ekonomi har jag satt ut en pengarprognos på respektive spelare.

Stefan Gråhns, forward

Alla såg vilken nytta Gråhns gjorde i “slutspelet” förra säsongen. Han var högst delaktig i alla matcherna och valde att sticka in näsan trots att många andra redan hade vikt in kepsen. Fördelen med Gråhns är att han förutom att spela “gritty” kan hantera pucken och överraskade med ett bättre spelsinne än vad jag hade förväntat mig. Jag tror absolut det här är en spelare VIK kan ha nytta av när de stora matcherna ska avgöras.

Pengarprognos: Letade förmodligen ett allsvenskt kontrakt förra säsongen och fick till slut ett med VIK. Gjorde bra ifrån sig och har höjt sitt värde till den här säsongen.

Dustin Johner, forward

Spelarmarknaden kryllar inte av naturliga målskyttar och därför tror jag VIK ska försöka behålla Johner i laget. Kom visserligen av sig i de avgörande matcherna mot Rögle men jag tror fortfarande att forwarden är en spelare att bygga vidare på. Blir en viktig kugge i nästa säsongs powerplay men jag tror att det finns mycket att hämta i spelet fem mot fem om Johner får en bättre omgivning att spela med.

Pengarprognos: Var förmodligen en av VIKs dyraste spelare under säsongen och kommer vara det framöver om han stannar kvar. Lönen bör dock ligga kvar på samma nivå.

Brock Montpetit, forward

Niklas Johansson lyckades fynda igen och jag tycker överlag att Montpetit har varit högst delaktig i VIKs offensiv. Poängen borde ha dubblerats med tanke på antal målchanser som forwarden skapade, men sett till tidigare säsonger har Montpetit varit en produktiv spelare. Jag tror att forwarden skulle växa ännu mer om han stannar i Sverige en säsong till, nu har han lärt sig spelet och får en försäsong till med laget.

Pengarprognos: Collegespelare som provar lyckan i Europa är vanligtvis billiga tills de har bevisat sitt värde i ligan. Är ganska säker på att Montpetits lön kommer öka till nästa säsong.

Nick Angell, back

Jag hade velat se backen spela på sin högsta nivå under större delar av säsongen men jag tror VIK har svårt att hitta samma kapacitet någon annanstans. En högerfattad spelande back av liknande kvalité kostar rejäla pengar på marknaden och med tanke på att SHL har utökats med fler lag tror jag Angell kan hamna i den högsta serien.

Pengarprognos: Rykten säger att Johansson fick Angell till en relativt låg månadskostnad förra säsongen, men till nästa säsong tror jag att lönen måste triggas för att Angell ska stanna i VIK.

Följ hockeybloggens twitter, @VLThockey & #VLThockey

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.