Klar för en säsong till

Trots att VIK:s säsong tog slut för en tid sedan pågår det fortfarande intressant ishockey, där NHL är inne i ett brinnande slutspel och VM närmar sig medaljspel. Innan jag tar paus från hockeybloggen släpper jag mina sista tips: Anaheim vinner Stanley Cup och Kanada vinner VM-guld.

I slutet på säsongen brukar jag alltid passa på att tacka er läsare för säsongen som varit, det är ni som gjort det roligt att skriva om ishockey där VIK har tagit den största delen av mitt fokus. Engagemanget kring ishockeyn i Västerås är stort och ibland brutalt, det märks framförallt när laget misslyckades att nå SHL och jag dagligen möttes av tomma människor med hjärta för VIK. Jag tror ändå inte fansen och involverade behöver sörja för all framtid. Inom 3 år spelar VIK i SHL men jag tror att nästa säsong blir ett ”mellanår”. Jag vill likna VIK:s situation vid att åka ur SHL och uppleva en baksmälla där organisationen behöver återhämta sig. Samtidigt är det svårt att ställa någon rättvis analys när lagbygget inte är färdigt.

Efter säsongen har tränare och sportchef gjort sin analys och jag köper mycket av det som sägs. Det är många spelmässiga detaljer och spelarkaraktärer som har analyserats och jag tror klubben har hittat viktiga nycklar för att ta sig vidare. Den stora förändringen som jag skulle vilja se är vinnarkulturen i föreningen. Martin Filander, Niklas Johansson, Johan Jonsson och Anders Berglund satt alla och sa att man både var nöjd och besviken med säsongen. Jonsson uttryckte till och med att VIK gjorde en fantastisk säsong och Berglund gav betyget 4/5 till laget. Jag förstår den goda tanken i att framhålla det positiva i den mörkaste av stunderna, men jag tror i det här läget att det hade varit bättre att vara superbesviken – och påvisa att det här inte ska inträffa igen. Om målet är SHL och det inte uppnås så tror jag det är en sund mentalitet att tydligare visa att det är något som klubben inte accepterar.

Det gläder mig att Stefan Gråhns blir kvar i VIK eftersom han under förra säsongen visade upp den vinnarmentalitet jag söker. Han är alltid närvarande och på flera sätt högst involverad i matcherna. Jag tror sportchefen tyckte att den här kontraktsförlängningen kändes extra viktig då klubben på senare tid tappat spelare och eventuella nyförvärv till andra klubbar. VIK kan i dagsläget inte konkurrera med de stora plånböckerna och har en relativt låg spelarbudget (sportchefen har i dagsläget runt 8-9 miljoner) om man jämför med flera andra hockeyallsvenska lag. Men det finns så klart flera olika anledningar när en spelare väljer klubb men jag skulle vilja säga att de här är dem främsta:

– Lönen
– Sociala biten (familjesituationen)
– Möjlighet till istid/förtroende
– Laget (bra relation till tränare, vinnande lag)

VIK:s Silly Season fortsätter och jag tror att laget kommer behöva vänta in flera toppspelare som sjunkit i pris efter sommaren. Jag återkommer då med fler analyser och hoppas ni är med mig även i höst – VLT låter med andra ord Hockeybloggen leva vidare. Återigen ett stort tack för den här säsongen.

/Johan

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

4 reaktioner till “Klar för en säsong till”

  1. Tack själv Johan!

    Ha en riktigt bra sommar nu! Så hörs vi där omkring i augusti väl? 🙂

    Må väl!

  2. Jag är lessen men att tro att dom går upp om tre år är des värre dåligt att vänta på den dan. Dom byter alldeläs för mycke spelare för att gå upp titta på dom lagerna som gick upp hur många i truppen bytte dom ut?????

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *