Delaktighet ökar intresset

_IML7165_svv

Inför säsongens start på hockeybloggen har jag insett att åren går och om min räknekunskap inte är alltför bristfällig är det fjärde året som bloggare och krönikör. Det här arbetet har varit utvecklande och för mig har det varit en viktig del i att fortsätta resan. En av de tuffaste utmaningarna med arbetet är att ge kritik och det är mestadels eftersom jag själv har varit aktiv inom VIK Hockey, som tar upp det största fokuset i mina textrader.

Mitt primära mål med skrivandet har alltid varit att öka hockeyintresset i Västerås. Det är en grundpelare i mitt arbete. Men det innebär inte alltid att jag tycker det som händer inom VIK Hockey är bra. Om jag påstår det skulle jag snabbt tappa trovärdighet och ni läsare tröttna. VIK Hockey, jag, han eller hon kan inte alltid vara bra och jag har säkerligen massor med brister som ni upplever genom den här bloggen. Även jag kan motvilligt ha fel. Men oavsett kvalité på inläggen har det alltid varit viktigt att engagera er läsare och det har ofta lett till intressanta diskussioner där vi har blivit känslomässigt involverade. Det tror jag är främsta anledningen till att intresset för hockeybloggen har ökat för varje år.

De senaste åren har VIK Hockey misslyckats med att nå målet att ta sig till SHL och som en följd har jag upplevt att klubben blivit känsligare för kritik, när den egentligen har varit som mest befogad. För mig handlar inte kritik om att sänka klubben, tvärtom tror jag verksamheten mår bra av att granskas av någon som brinner för den. Och det gör jag. Men istället för att mötas av intressanta diskussioner om hur saker i VIK kan förbättras blir konsekvensen att klubben sakta vänder ryggen till. Ledande personer inom klubben har bemött mig med syrliga och arroganta kommentarer och ibland ignorerat min närvaro, som ett sätt att tysta ner mig. Känslan är att klubben är livrädd för att visa sig sårbar och på så sätt tappa publik, sponsorer och intäkter. Men jag tror precis tvärtom – klubben kan inte leva på en för hög image, där misslyckanden radas upp och sedan slätas över.

Att avsluta säsongen med ”Nästa säsong spelar vi i SHL” är lika förbrukat som Idas sommarvisa efter nio år i grundskolan. Risken är att det tillslut blir färre som vill sjunga med. Jag tror helt enkelt att VIK Hockey behöver bli mer inbjudande, ödmjukare och inse vart klubben faktiskt befinner sig. Det handlar inte om att ge upp SHL-drömmen. Det handlar om att vi (läs: publik, sponsorer, media) som är engagerade i VIK är mer intresserade att få vara en del av klubben än att från sidan se organisationen slå sig själva för bröstet. Oavsett om laget misslyckas, lyckas, kritiseras eller hyllas. Den typen av agerande kommer skörda frukt i publiksiffror och sponsorintäkter.

Som inflyttad Västeråsare har jag inte följt hela härvan med VSK Fotboll men jag har förstått att det har varit ett känsligt ämne i staden. Som utomstående har jag i stora drag utläst att VSK Fotboll under en lång tid slog sig själva på bröstet och agerade som att klubben var störst, bäst och vackrast – utan att leverera resultat och en hållbar organisation. VSK Fotboll spelade med en för hög image och utgången av agerandet visar sig i dagens publiksiffra och seriesystem. Det är först sedan VSK Bandy gått in och hjälpt fotbollen som jag upplever att klubben har hittat rätt i sitt sätt att arbeta. Bandyns klubbchef Michael Campese är en central figur i det nya samarbetet och han har svart bälte i att få människor att känna sig delaktiga. Nu är jag därför säker på att laget på sikt kommer bli mer intressant för privatpersoner och företag. VSK Fotboll och VSK Bandy kan därför tillsammans bli en allvarlig utmanare till VIK Hockey om att ta en stor del av sponsorintäkterna i Västerås. Det borde ishockeyn ta på allvar.

Det känns orealistiskt att ställa dagens VIK Hockey med dåvarande VSK Fotboll i en jämförelse, eftersom klubbarna idag inte ens är i närheten av varandra. Men jag kan ändå inte undvika att se enstaka liknelser i den förmedlade imagen och attityden – det oroar mig.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

5 reaktioner till “Delaktighet ökar intresset”

 1. Bra inlägg Johan,

  alla utvecklas bättre med feedback. Det gäller givetvis VIK Hockey också. Du har verkligen en poäng där. Om det skulle vara så att ledande VIK företrädare agerat arrogant behöver de nog snabbt som attan tänka om innan större skador sker. Ser fram emot att följa din blogg under kommande säsong.

  Lycka till!

 2. Du är inne precis på samma spår som jag vart dom senaste 4-5 åren. Delaktigheten samt att VIK bedriver någon sorts svågerpolitik där ingen utifrån har rätt att kritisera och kritik sinsemellan i föreningen finns inte heller. Ett mycket tydligt exempel är när enskilda spelare uttalar sig efter förra årets misslyckande att VIK gjort en fantastisk säsong? Likadant låter det på ledarhåll… Jag ser det som 2 misslyckanden = 1 stort jäkla fiasko!

  VIK bör nog stanna upp ett ögonblick och fundera på vart hän detta barkar. Är det verkligen rätt spår dom är inne på när dom gång efter gång hela tiden förändrar ENBART för att företag ska gynnas. Nämns inte ett enda ord någonsin med positiva ordalag om hur viktigt det är med en levande publik som match efter match tar dig till arenan och stöttar de gulsvarta. Spelarna nämner det tack och lov. För föreningen och dess ledare verkar södra stå snarare vare en påfrestning och ett hot eller en risk att det reageras mot denna utfrysning som sker mot "det lilla folket" – arbetarna. Gör vi bort oss så dyker ur-örebroaren Curre Lundmark upp som gubben i lådan och ger oss på pälsen offentligt på radio och på bästa sändningstid. Otroligt irriterande som supporter sen många år att höra på de!

  Sorglig utveckling som bör stoppas snarast möjligt. Men det kanske är en påfrestning att sälja 4000 säsongskort? Kanske är lugnare att hålla sig 2-2500 kort.

  Jag har då inte bestämt mig än iallafall om det blir säsongskort i år… Har ju cirka 26 timmar till att fundera…

 3. Utan att ha insyn så förstår nog de flesta att det som du skriver är ett sorgligt faktum. Dessutom är du mycket hänsynsfull i din kritik så tar man illa vid sig av det så är det väldigt illa. Bli inte en knähund som en del andra "profiler" utan fortsätt som en person med integritet och stolthet. Personligen förstår jag att det kan vara svårt när dörrar stängs och att bli ignorerad. Kämpa på.

 4. Bra skrivit Johan,(det behövs lite mer insyn,ötppenhet och ta-tillvara) för Vik-styrelsen om vad allmänheten säger och tycker och har för ideer och tips. Däremot håller jag inte med MH76(ovan"s) resonemang om att Vik-misslyckades/Fiasko-säsong i fjol, man kan inte säga att de gjorde vad de kunde,(de slet och kämpade men om inte naturliga-målskyttar finns), så vinner man heller inga- matcher.Vik-satsar enligt min mening lite-konstigt varje-säsong tycker jag,(nu förnyade de inte kontraktet med 2-st av Vik"s unga-comming-man), Fryklund/Brome och tar in helt nya-främmande-spelare som ska spelas in,(säsong efter säsong). Kontinutet-saknas att ständigt börja om med nytt-hela-tiden,(samt att målskyttar-saknas för det mesta i Vik-tyvvär).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *