VIK bryter med Leitner

Nu står det klart att VIK bryter kontraktet med Matt Leitner som inte har imponerat på försäsongen. Anledningen sägs vara hans dåliga fysiska status men i slutändan handlar det om att leverera på isen. Om Leitner hade varit en gudomlig hockeyspelare tror jag att hans fysiska status hade varit mindre viktig, men så var inte fallet och därför blev hans vistelse kortvarig.

Nu har VIK på kort tid gjort sig av med två spelare och det är naturligtvis inget önskescenario. Visserligen tycker jag det är helt rätt att klubben gör sig av spelare som man anser inte kommer göra någon nytta, men samtidigt lämnar det luckor att fylla och en ekonomisk förlust bakom sig. Uttalanden om att spelare som klubben gör sig av med inte kostar något är felaktigt, en sparkad amerikan innebär oftast en flygbiljett, utrustning, bil, bostad och månadslön innan beskedet kommer. Framförallt har VIK ödslat viktig tid på en spelare som varit alldeles för dålig redan från start. Matt Leitner var en tilltänkt toppspelare och sportchefen får nu ge sig ut på en svår marknad för att hitta en ersättare.

Jag pratade nyligen med Filander om hur klubben hittade Leitner och han sa att klubben fått goda referenser och tagit del av scoutrapporter. Leitner hade också spelat i en bra NCAA-liga där många av spelarna låg på gränsen till AHL/NHL. Eftersom VIK har värvat den här typen av spelare under ett antal år säger erfarenheten att den informationen inte räcker, för det kan sluta precis hur som helst. Hoppet att hitta en ny Broc Little finns alltid där, men jag undrar egentligen hur stor den chansen är.

Det ska ändå sägas att en spelare som Leitner inte kostar många kronor varje månad. Jag frågade Filander rakt ut om en sådan typ av spelare tjänar 20-25 tusen i månaden, fick ett rakt svar: ”MINDRE!”. Problemet är att svenska spelare, som oftast presterat sämre i sämre ligor ska ha mer betalt. Därför blir det lätt att plocka över collegespelare som vill påbörja proffslivet till en liten peng.

Jag har försökt och ska försöka få tag på Niklas Johansson för en kommentar. Tills vidare vill jag höra era åsikter i kommentatorsfältet!

Publicerat av

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

22 reaktioner till “VIK bryter med Leitner”

 1. Det är givetvis ALLTID en förlust när man släpper en spelare på detta vis, men fysklausulen bör dock minimera förlusten efter kickningen. Så bättre kicka nu än att fortsätta förlora pengar i detta läge bara för att rädda ansiktet. NJ är handlingskraftig och prestigelös som jag ser det och ser till lagets bästa utan att försöka framställa sig i bättre dager.

  Helt rätt att kicka om man inte ser någon lämplig roll för spelarna och som jag ser det är det ALLTID en chansning att värva spelare – oavsett var de kommer ifrån och vad de gjort tidigare. Kan alltid gå åt fanders såsom för McGrath, Fornataro, Zettergren, Lundbohm och även en sådan som Stefan Andersson osv…

  Som jag ser det är laget starkt även som det är nu. Lihagen är en stark förstacenter och kedjan hans verkar ha bra kemi. Fredrik Johansson förtjänar egentligen att spela i en andrakedja.

  Davidsson passar nog bättre som center överlag dessutom och blir nog bra i en tredjekedja till en början och Gråhns kommer sköta fjärdekedjan på ett utmärkt sätt.

  MEN. Det känns som att vi skulle behöva en riktigt crowd pleaser och poängspruta. En kvick, teknisk lirare som lastar in poäng och skapar mycket på egen hand. Men vem vet? Kanske Lantosi kan stå för det när han blivit varm i kläderna?

  Bra att ligga lågt nu och ge juniorerna en riktig chans att ta en plats. Bra även om man på backsidan har en plats för Rubins när han kommer tebax vid jul.

  Men, men… Lite snabba åsikter från mig…

 2. Bra att du är sansad i kritiken. Vi måste inse att NJ måste chansa lite med den begränsade budget han har. Då kan det bli fel ibland.

 3. Vilket tror du blir NJs nästa drag? Jag gissar att han avvaktar skadorna på Borgman och Larsson för att i så fall förstärka med en back innan premiären ifall någon av tidigare nämnda ser ut att missa premiären. En ersättare till Leitner lär komma, men det blir nog i vinter någon gång med hjälp av Bli VIKtig-pengarna. Med andra ord, kommer det eventuellt en back innan serien börjar. /Vimmerbyarn

 4. Jag tycker att diskutionen förs på fel punkt.

  Jag är ändå mer besviken på Leitner som ju måste ha missbedömt ligan och Gulsvart enormt! Ett tydligt bevis på att han inte var riktigt seriös i sin träning och inställning.. Sen kan vi diskutera om vad för typ av information man måste ha för att kunna ta ett beslut om att signa.. Men Jag känner inte att man kan lasta ledningen med NJ i spetsen för att man signade Matt. Vi har ju haft spelare förr som man haft bra koll på då dom lirat i Sverige tidigare men ändå kommit hit oförberedda, lundbohm och den där finnen som NJ hade i Arboga..

  Eget ansvar för sin fysiska status måste man ju ta, speciellt då man inte är med och lör med laget under sommaren. Rätt taget beslut! Klart och tydligt!

  1. Ja, helt klart är att det är Leitner som ska hängas ut om någon. Att inte komma ordentligt förberedd med fysen när man har fysklausul i kontraktet osv – ja det tyder på att han inte varit disciplinerad nog helt enkelt. Inte seriös nog i sina förberedelser. Något som känns märkligt om man åker till andra sidan världen för att bli professionell elitidrottsman…Känns ganska grundläggande liksom…

 5. Jag håller också med de flesta kommentarerna ovan. Det är så här det är att värva spelare. Det kan bli bra som oftast, men ibland fungerar det inte och då är det bra av NJ att agera. Jag tror också att truppen i sitt nuvarande läge kan leverera bra i Hockeyallsvenskan, fast jag tror inte det räcker i en matchserie mot ett SHL lag ifall det skulle bli aktuellt.

 6. En collegespelare får förutom lön en möblerad lägenhet och bil…
  Så kostnaden blir väsentligt högre än vad Filander säger.
  Rätt ska vara rätt

  1. Göran, både bilen och lägenheten lär inte följa med Leitner hem utan kommer finnas tillgänglig tills nästa nyförvärv landar.

 7. Tanken med Leitner var att han skulle styra ett powerplay och ligga högt upp i poängligan. Nu blev det inte så och han får lämna. Hur kan man då som sportchef helt ändra sin tanke och mena på att man är nöjd med laget? En ledare i powerplay och en förstalina spelare har just försvunnit. Att juniorerna nu får visa vad dom går för är kanon och det måste VIK bli bättre på MEN blunda inte för att en spelare som man hade planerat så mycket för är borta. Svälj stoltheten och ut och hora efter en topplirare och låt det kosta lite om det krävs.

 8. Hoppas att "Bli Viktig" pengarna verkligen används till nyförvärv (det är supportrarna värda) och inte kompenserar för vikande publikintäkter.

 9. Otroligt hur man kan åka hit från andra sidan Atlanten och vara otränad. Den killen kommer inte att komma långt om han inte lär sig av sina misstag. Bra gjort att ta ett tidigt beslut och det här kan man INTE skylla på NJ.

 10. Kanske läge att faktiskt ta hit importerna under 4-6 veckor där dom barmarkstränar med övriga laget och där Hammar kan ge dom träningsprogram och ge tydliga krav på vad som gäller fysbiten. Kostnaden för flygt ur och retur måste ju bli mindre än att spelarna kommer hit i augusti sådär mysigt småfeta?

  1. Jag tror fortfarande på topp två!! Hur laget står sig i en serie mot shl lag får vi nog reda på tidigast 10-15 matcher in i serien..

 11. Man plockade in Strindberg för att göra centersidan mindre känslig. Det var iaf intrycket man fick. Han hade en "pissroll" i Malmö och skulle få en större i VIK. En vecka senare spelar Strandberg match mot Dif. I fjärdekedjan. Självklart ville han inte vara kvar. Nu har vi blivit av med en tilltänkt förstacenter. Då går NJ ut och säger att han är nöjd med spelarmaterialet. Vad beror detta på? Tror han att vi är korkade? Tala klarspråk! Vad är problemet? Pengarna? Utbudet? Laget är ju på pappret så svagt att det är skrämmande! Var VIKs topp ifjol??

 12. Inga positiva känslor, Stjärnan som floppade, slut på pengar, knappt några backar. Tyvärr ser det inte ut att förändras så mycket, efterssom de signaler som skickas ut är att pengarna är slut. Skulle du inte kunna granska förra året Johan? Hela året sa man "Vi har jättebra ekonomi", sen när det blev bokslut var tydligen alla pengar slut, ingen ger några förklaringar som vanligt.

  VIKs starkaste sida är i alla fall inte kundvård… Vill dom ens att folk ska gå på matcher? Dom är väl bara i vägen för alla företag?

 13. Det är lätt att hänga ut den enskilda spelaren – men tycker VIK har lika stort ansvar i att han kommer hit i ej uppfylld träningsform.

  Att skicka över ett träningsprogram utan att följa upp det utan resans gång är nonchalant och oproffsigt. Alla klarar inte att föra sin egen träning utan, spelar ingen roll vilken nivå det är på – amatör som elitspelare.

  Hur man sedan kan låta en spelare som ej uppfyller de 5 tester man kräver att denne ska klara flyga över atlanten, spela med laget ett par veckor sedan helt såga av honom vid fotknölarna tyder på dålig scouting & ledarskap – för det är lättare att skylla på någon annan än att helt enkelt säga som det är att man inte gjort sitt jobb, dessutom om dessa 5 tester är så viktiga – hur kan inte detta vara en rapporteringspukt under sommaren att man skikcar in sina resultat.

  VIK har mycket att jobba på, utbilda personalen i ledarskap & uppföljning – Filander av någon borde kunna lära ut.
  Skapa sedan någonstas att lagra all information om spelarna och dess fysiska status och använd den.

  Det måste vara slut på att spelar kommer hit tjockare än GW-Persson, en gång är okej men nu är det fjärde eller femte spelare som inte håller för att prestera.

  1. Grejen här Sven är ju att man gett spelarna scheman de ska följa så vitt jag förstått. Man har haft uppföljningar flertalet ggr så gott det går via telefon/skype eller vad det kan vara. Man har skrivit i kontraktet vad de ska klara av för test och att misslyckande innebär att VIK kan riva kontraktet.

   Om Leitner hade tagit detta på allvar och varit ärlig mot VIK-ledningen så hade han inte misslyckats så katastrofalt som han verkar gjort. Att skicka resultat som ser bra ut är ju enkelt att göra trots allt. Bara uppge något annat än vad man egentligen uppnått. Om Leitner visste med sig att han inte har den bästa disciplinen så borde han givetvis tagit hjälp av någon, eller sagt detta till VIK-ledningen och eventuellt fått hjälp den vägen.

   De fem testerna gjordes ju givetvis inte i USA utan i Sverige när han kommit hit och kunde alltså inte upptäckas förrän då.

   Enligt VIK så har man haft uppföljning under flertalet gånger under sommaren, men det återkommer ju alltid till att spelaren själv har ansvaret att vara ärlig och göra jobbet.

   Att ha spelarna så tidigt som möjligt hade ju varit det bästa, men samtidigt är kanske inte alltid detta spelarnas egna vilja. De kanske vill ha tid på sig att packa ihop sitt gamla liv, säga hejdå till nära och kära och hinna förbereda sig lite mentalt för det nya äventyret som det innebär från att vara på Universitet till att börja livnära sig helt på hockey. Stor omställning och i Leitners fall så var han säkerligen inte van att ta hand om försäsongen på egen hand.

   I slutändan är det spelarens ansvar och i detta fall ledde Leitners bristande disciplin till att han inte ens fick chansen att bli proffs i Svenska andraligan pga bristande fysik. Ser inte bra ut på hans CV och han lär nog få börja om på ganska låg nivå hemma i staterna nu om han ska kunna kämpa sig tillbaka till en någorlunda hög professionell nivå. Vore förvånad om han skulle få en annan chans i Europa redan denna säsong med denna starten i hans karriär… Synd om Leitner, trist för VIK-ledningen och oss VIK-supportrar som hade hoppats få njuta av hockeygodis från honom. Hoppas han dragit lärdom av detta och att han insett vad som krävs för att bli professionell elitidrottsman så att han kan dra igång en annars lovande karriär på allvar…I Iuorios fall så avslutades karriären efter misslyckandet i VIK kan nämnas… Får hoppas att detta inte blir fallet för Leitner…

 14. Leitner har vad jag fått veta aldrig varit ngn snabb hockeyspelare och pga det inte fått ngt ahl-kontrakt utan hans styrka var ju att hitta dom omöjliga passningarna och uppspelet. Men det har ju inte jag sett ngt av på träningsmatcherna så om det är hemlängtan, otrygghet i sin roll eller stora rinkarna ingen aning?!? Men ser man på hans youtube-video så fanns det attityd,vilja och en sjujäkla duktig hockeyspelare. Vart gick allt snett undrar jag??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *