En sanning med modifikation

Det har ramlat in många kommentarer kring nyheten om att VIK bryter kontraktet med Matt Leitner. Underbart med engagemang! Jag ska försöka besvara en del av era inlägg.

Mycket av det som skrivs riktar sig mot att VIK gjorde rätt som släppte Leitner, eftersom han inte klarade de fysiska kraven som klubben satt upp. I intervjuer går också sportchefen Niklas Johansson ut och berättar om VIKs tydliga fyskrav som alla ska uppnå, oavsett namn på ryggen. Det låter tydligt, rakt och ärligt.

Men för er som inte räknat ut det kan jag avslöja att det här är en sanning med modifikation. Det har funnits spelare i VIK som inte klarat fyskraven men som ändå fått vara kvar i laget, eftersom de har varit tillräckligt bra ishockeyspelare ändå. Så ja, det låter himla bra utåt, men jag kommer gå tillbaka till det hela tiden – det handlar om vad du presterar på isen och hur fungerar i gruppen. Självklart är den fysiska biten viktig i dagens hockey som är tät och intensiv, men jag skulle inte vilja säga att den är avgörande så länge du presterar.

Amerikanen Leitner var dåligt tränad redan när han kom och VIK ville ge honom en chans att träna ikapp. Vad man egentligen mena var att man ville se Leitner på isen och om hans hockeykunskaper kunde väga upp den dåliga fysiska statusen. Men han presterade inte på isen heller och då blev hans dåliga fysik en enkel anledning att plocka bort honom. Vad jag försöker förklara är: Om Leitner hade gjort sex poäng och sett fantastisk ut under försäsongen tror jag inte VIK hade nämnt ett knyst om att han var dålig tränad. Det är till största delen hans dåliga prestation på isen som gör att klubben tar chansen att bryta kontraktet. Jag vet faktiskt inte om resterande spelare i dagens VIK har klarat alla fystester, men jag är ganska säker på att vi inte får veta det så länge spelaren är kvar i klubben. Med det skrivet vill jag påpeka att den här situationen inte är unik för VIK på något sätt.

Var det på förhand rätt att värva Leitner? JA. Alla indikationer pekade på att det här kunde bli en bra spelare i hockeyallsvenskan. Collegespelare är dessutom billiga det första året i Europa.
Var det rätt att värva Leitner som en tilltänkt toppspelare? NEJ. Jag tycker VIK i fortsättningen ska passa sig för att värva tilltänkta toppspelare som man inte har någon större kunskap om, eller vet har levererat i likvärdiga ligor. Toppspelarna (1:a, 2:a femma och powerplay) ska uppta nästan hela spelarbudgeten. Ska VIK värva en spelare som Leitner får han gärna värvas för en tredjefemma med chansen att överraska oss alla.
Var det rätt att släppa Leitner? JA. Det fanns ingenting som pekade på att Leitner skulle lyckas.
Var det rätt att ge Leitner chansen att visa upp sig på isen, trots dåliga fysvärden? JA. Om han hade varit en gudomlig hockeyspelare hade ingen lagt någon vikt vid den fysiska statusen. Arlbrandt och Olausson var fruktansvärt bra på isen men gillade inte fysen under min tid i VIK. Ingen, förutom fystränaren, runtomkring la någon vikt vid det.
Ska VIK värva en ersättare? JA… Om rätt spelare dyker upp. Men jag tror klubben har juniorer som står och väntar på sin stora chans, och för mig känns det mer naturligt att ”chansa” med sina egna produkter. Nästa värvning måste gå in i lagets toppskikt och göra skillnad.

Följ hockeybloggen på twitter, @VLThockey & #VLThockey. 

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

9 reaktioner till “En sanning med modifikation”

 1. En fråga bara Johan?

  Hur viktig är fysen för att man som hockey spelare ska orka tillgodo göra sig sina kunskaper på isen?
  Jag inbillar mig att en relativt god grundkondition är ett måste.
  Men hur är det med det där igentligen?

  Vill minnas att vi hade en finne som NJ hade god koll på sen Arboga tiden, men det funkade ju inte, men säsongen efter så gjorde han det ju bra i finska högsta ligan..

  Tänkte bara kolla med dig som vet..

 2. Hej!
  Tycker Martin Filander växer med sin uppgift så här långt , vad ja¨g sett på intervjuer m.m!
  En framtidsman inom ishockeyn på ledarsidan, han ger även de yngre spelarna stöd och förtroende.
  På mig har han vuxit oerhört rent ledarmässigt på bara 6 månader.Nu är det upp till spelarna!
  Säsongen 2016/ 2017 är vi(K) i Elitserien.

  mvh
  Rune S

 3. Visst ska N.J och Co ha en känga för Leitners fiasko! Sen kan man ju fundera på hur jänkaren resonerade själv? Uppenbarligen har han underskattat Allsvenskan å det grövsta, och inte gjort sin hemläxa för fem öre. Man kan ju fundera på hur många klubbar som varit intresserade av Leitners tjänster? Inte så många skulle jag tro, för den scouting som VIK nu gjort har ju inte visat Leitners riktiga jag?

 4. Ja, som det verkar båda på hur det rapporterats om honom och hur NJ/Filander uttryckt sig så känns det ju som att hans fysisk form varit ganske rejält under den nivå den borde varit. Och det borde ju rimligen påverka även en riktigt puckskicklig lirare negativt i en liga som Hockeyallsvenskan kan jag tycka. Så att någon inte klarar alla tester – fine. Går ju säkert att justera eller ha överseende med om det är små brister, men om det är lite större… Vore intressant om du kunde höra med Lihagen i podcasten, alternativt fråga ledningen, om hur dålig fysen verkligen var och om det kan varit det som sänkte hans spel så att han inte såg ut som någon poängspruta, eller om det var så att hans spelskicklighet var lite överreklamerad. Bara ett förslag…

  Håller med i övrigt. Ge egna juniorer chansen på allvar och ta bara in spets om vi ska ta in några fler spelare nu.

 5. Hallå.

  Den här fysiska kontrollen som görs. Är den Elitserie/SHL-mässig eller håller den en klass för Allsvenskan? Skäms lite när du säger att Ahlbrant och Olausson kom undan med dåliga resultat. Vad ger de för bild till ungdomslag och resten av A-laget? För de pengarna man ger i lön bör man väl fortfarande ha högre standard än både fotboll och hockey.

  Oftast hör man att VSK Bandyn har grymma resultat med hockey känns medelmåttig.

  Mvh
  HGS

 6. Jag är fortfarande inne på alla importspelare skall infinna sig i Västerås under några veckor så dom får testas och köra barmarksträning med de övriga för att se hur dom svarar på träning och att spelarna själva förstås vad som verkligen gäller!

  Det måste bli billigare att flyga hit dom än att man "köper grisen i säcken" och måste ge dom sparken efter att spelaren har fått ut en månadslön, möblerat boende samt en massa utrustning

 7. Thomas Mitell är nog den spelare som varit sämst tränad i VIK de senaste fem åren….
  NJ gav honom flera månader att komma i skaplig form. Fystester?? Tror inte det…

  1. Jo kanske det!

   Men jämnför du på riktigt??? Mitell kom från spel i ettan, och säsongen han värvades hade han väl knappt spelat alls.. Där visste man ju vad man fick och vad kan man värvade! Samt att Mitell levererade!!…

   Den här Fys profilen Västerås jobbar mot e ju inte mer än ett par tre år gammal… Och man tog ju fram denför att vi vill ta nästa steg… Det kan väl inte vara fel eller?

   Jag hör fans efter varje säsong gnälla över att man inte vet vad som krävs… Men sen när ledningen försöker påverka saker då gnälls det ändå.. Man blir ju matt alltså!!

   Västerås gjorde en skaplig spurt i slutet sv serien och vann den, kanske pågrund av tagg man var förbereda och vältränade, kanske inte. Men jag vågar inte låta ledningen i gulsvart chansa!!…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *