Berglund: "Det fanns inga alternativ"

patrik-berglund-nhl-toronto-maple-leafs-st.-louis-blues-850x560Patrik Berglunds resa efter operationen har precis börjat, nu dröjer det nästan ett halvår innan han är i matchspel igen. Bild: archauthority.com.

I onsdags meddelade Patrik Berglund att han skulle opereras med kort varsel. I torsdags satt jag på planet till St Louis och fredagen spenderades på ett sjukhus i samma stad. Jag är här som vän för att stötta upp vardagen de första dagarna efter operationen. Idag kan jag gladeligen meddela att operationen gick bra och att hans resa tillbaka har påbörjats. Det här är karriärens första stora skada och en ny utmaning för ”Bulan”, som berättar om skadan, förväntningarna på laget och ger sin syn på den nya ledningen i Tre Kronor.

Först och främst, vilken typ av skada är det som du har opererat?
– Det är min högra axel som inte har fungerat som den ska.

Hur länge har du känt av skadan?
– För två år sedan fick jag en tackling där axeln hoppade ur led. Jag var borta en kortare period men kunde därefter spela igång utan några större problem.

Har skadan hämmat ditt spel de senaste två säsongerna?
– Den har varit öm till och från men jag har ändå känt att jag har kunnat ge hundra procent. Annars hade jag gjort operationen tidigare.

Hur kommer det sig att du tog beslutet att göra operationen nu?
– Jag gick på is i början på augusti och under ett träningspass hoppade den ur led igen. Det blev en större slitning på axeln som gjorde att skadan förvärrades rejält. På träningarna efter så hoppade den ur led igen så jag fick helt enkelt acceptera att den inte skulle hålla för spel. I samråd med läkarna tog jag därför beslutet om att operera, det fanns inga andra alternativ.

Operationen är genomförd, hur gick den och när är du tillbaka?
– Enligt läkaren som genomförde operationen gick allt bra. Nu blir det fyra till fem månaders ”rehab” lite beroende på hur kroppen svarar på rehabiliteringen.

Vart kommer du rehabilitera axeln?
– I St Louis med hjälp av expertisen i organisationen.

Hur är känslan efter att ha gjort operationen?
– Eftersom axeln inte skulle hålla för spel så var jag tvungen att operera, så det känns skönt att det är gjort och att jag nu kan blicka framåt.

I somras blev den stora snackisen i St Louis att T.J Oshie tradades till Washington, vad tänker du kring det?
– Oshie är en av mina bästa vänner och jag kommer så klart sakna honom, det är en fantastisk människa och duktig hockeyspelare, Men jag tror att klubbytet gynnar både honom och St Louis, det blir en nystart för bägge parter.

Vilka förväntningar har du på ditt lag den här säsongen?
– Vi har återigen ett bra lag på pappret, men eftersom vi har åkt ut tidigt i slutspelen de senaste åren så är känslan att det är ”nu eller aldrig”. Vi måste ta ett kliv till som lag och visa att vi kan spela bra ishockey även i slutet på säsongen.

Tre Kronor gick i dagarna ut med sin nya tränarstab, din spontana reaktion?
– Att det var väntat. Det känns som att svensk hockey har hittat en modell för att tillsätta en förbundskapten. Min första reaktion var att det är en trio som kan komplettera varandra väl. Jag tror att Johan Garpenlöv kommer ha en större inverkan än vad många tror, han är en otroligt bra människa och har själv spelat på hög nivå.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *