Hockeyallsvenskans toppmålvakter 15/16

axel-brage-var-bast-i-hasten-i

Ligans bästa målvakt? En sak är i alla fall säker, fortsätter Axel Brage vinna matcher åt sitt lag spelar han snart i SHL.

Här kommer min lista på hockeyallsvenskans bästa målvakter säsongen 2015-2016. Som vanligt har några lag värvat målvakter från diverse exotiska platser och dessa har jag inte hunnit med att se än, men de flesta har jag sett fler än en gång live. På förhand och överlag tycker jag att målvaktsnivån känns sämre än tidigare år. Missförstå mig inte, det finns många bra målvakter men jag saknar den absoluta toppen.

1. Axel Brage, HC Vita Hästen
Genomförde en makalöst bra säsong i fjol och jag upplevde framförallt att Brage hittade balansen mellan flaxiga rörelser och ett samlat målvaktsspel. Visade att han på egen hand kunde vinna matcher åt sitt lag och fortätter han på den inslagna vägen spelar han snart i SHL.

2. Magnus Åkerlund, IF Sundsvall Hockey
Målvakten är en stor anledning till att Sundsvall spelar i hockeyallsvenskan den här säsongen. Min bild av Åkerlund är att det är en extremt dynamisk målvakt, det vill säga: aktiv, explosiv och rörlig. Känslan är att han har blivit bortglömd inom svensk ishockey när han egentligen går in i sin ”prime time”, sett till ålder när en målvakt vanligtvis är som bäst. 

3. Robin Rahm, AIK
Jag har sett Rahm tagit små steg varje säsong sedan comebacken 2012-2013. Är en statisk målvakt som positionerar sig rätt och är duktig på att täcka av vinklar. För att ta ett kliv till skulle han kunna blanda sitt statiska målvaktsspel med att bli mer aktiv när situationen kräver det. Jag har ändå en känsla av att han den här säsongen kan bli en av ligans bästa.

4. Dan Bakala, IK Oskarshamn
Överraskade nog många förra säsongen när han visade sig vara en av hockeyallsvenskans bästa målvakter på en ganska skral meritlista. När Oskarshamn tappade Gasper Kroselj jublade man förmodligen över att Bakala fanns kvar på marknaden. Målvakten, som inte är särskilt stor, lever på bra reflexer och ett snabbt rörelsemönster.

5. Jonas Fransson, VIK Västerås HK
Om jag inte hade haft förmånen att följa Fransson på försäsongen hade han hamnat utanför den här listan. Men jag ser redan nu en mer ”hungrig” målvakt än vad jag gjorde under stora delar i fjol. Går in på det sista året på sitt kontrakt och det borde driva honom att höja sitt spel. Trots åldern ser han fortfarande ut att vilja utveckla sin ibland kantiga målvaktsstil till att bli mer modern. 

Spännande att hålla ögonen på:

Johannes Jönsson, Tingsryd AIF
VIK var intresserade men målvakten såg förmodligen en större chans till speltid i Tingsryd. Har ett fint rörelsemönster som jag på längre sikt tror kan mynna ut i ett SHL-kontrakt. Får Jönsson ett stort förtroende och känner att han hamnat i rätt omgivning kan det bära långt redan den här säsongen.
Linus Söderström, HC Vita Hästen
Målvaktstränarna dreglar över Söderströms storlek och tekniska briljans. Nu handlar mycket om att överföra kvalitéerna till seniorspel, lyckas han med det blir det en sevärd attraktion i hockeyallsvenskan.

Vad säger ditt målvaktsöga? Saknar du någon? Kommentera gärna i fältet nedan.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

10 reaktioner till “Hockeyallsvenskans toppmålvakter 15/16”

  1. Känns som en ganska tam lista om du inte ens har med Kevin Lindskoug som en av dom fem bästa. Kan hålla med om Brage men annars känns det som du saknar en del kunskap eller inte sett tillräckligt med matcher.

  2. Om du har rätt i dina analyser kommer inte vik att spela i SHL nästa säsong. Tråkigt att läsa såna här analyser. Bättre att ha en mer positiv syn, iaf tills vi ser hur det går.

  3. …det hade ju varit bra OM du hade haft med Gistedt på din lista,bara glömde du honom eller tycker du han är typ 10-12 bäst i allsvenskan? Robin Rahm…fnyser……😎

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *