En värvning med all rätt

Sent på lördagskvällen presenterade VIK sin nye forward Nick Sorkin som senast tillhört Montreal Canadiens organisation. Amerikanen lyckades aldrig slå sig in i NHL och fick istället tillbringa tid i farmalaget Hamilton Bulldogs (AHL), där han förra säsongen gjorde 25 poäng på 68 matcher. Jag twittrade ut att värvningen känns spännande på förhand eftersom jag ser både storlek och poängskörd, och den kombinationen brukar vara lite extra kittlande. Men egentligen säger det ingenting om hur den nye forwarden kommer prestera i VIK, det kommer istället visa sig under säsongen. Det är första gången Sorkin tillhör ett lag utanför USA och den omställningen tillsammans med att bo i Sverige och spela på större is är tidigare bevisat en stor utmaning. Det kan göra den här typen av värvningar mer problematisk än om VIK skulle ha värvat en spelare som tidigare tillhört någon av de Europeiska toppligorna.

Sportchefen Niklas Johansson har tidigare uttryckt att han har hållit utkik på spelarmarknaden och landade nu en forward, trots att laget kanske är som tunnast på backsidan. Jag tycker det vittnar om att ledningen i ett ganska desperat läge vill ha in förstärkningar, oavsett om det är en back eller forward. Man är helt enkelt inte nöjd med slagkraften i laget, för trots att sportchefen pratar om att bredda truppen tycker jag allt pekar på att det här är en värvning som kommer hit för att gå in bland topp sex forwards. Ledningen vill helt klart se någon som går in och ökar konkurrensen i toppformationerna.

Jag tycker inte det är något konstigt att VIK värvar, laget har visserligen gjort ett par bra insatser i inledningen men ska laget gå riktigt långt den här säsongen är det bara att inse: det saknas spelare som är naturliga poänggörare och som kan göra skillnad i matcher som står och väger. Ledningen kommer med all rätt aldrig själva påstå i en intervju att laget saknar slagkraft, eftersom det skulle skada laget. Men jag tror både ledningen och spelarna själva har den känslan, att det behövs några spelare till om det här ska gå vägen. Med andra ord är min känsla att det finns ett uns av tvivel hos alla inblandade, men att om laget får in rätt spelare kan det bytas ut mot en tro om att gå hela vägen. Om Nick Sorkin är rätt värvning återstår att se, men att laget behöver förstärkning för att fortsätta resan mot SHL finns det inga tvivel om.

Följ hockeybloggen på twitter via @VLThockey.

Publicerat av

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

En kommentar till “En värvning med all rätt”

  1. Helt rätt Johan. Bättre att göra något direkt än att vänta. En forwardsvärvning kan skicka signaler till övriga spelare. Väcka upp. Det kan även vitalisera dynamiken i truppen. Snabba åtgärder ger utrymme för att testa och bygga ett starkt kollektiv. Fungerar det inte omedelbart finns fortfarande utrymme både för tålamod och för ytterligare förändringar i spelartruppen. Lika bra att bygga om lite innan jul
    jul. Efter jul bör truppen vara spikad och klar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *