Backen förtjänar beröm

Backsidan i VIK må vara tunn men…

Anton Mylläri är så här långt säsongens positiva överraskning.
Andreas Borgman imponerar och är något av en försvarsgeneral.
Men jag tycker att det är en pjäs i försvaret som förtjänar mer beröm än vad vi alla har uttryckt, backen Juha Uotila har varit grym i det tysta så här långt.

Jag kan tänka mig att Uotila är den typ av back alla vill ha i sitt lag, men ingen vill ha emot sig. Han är tuff utan att spela fult och har en sjujäkla pondus ute på isen. Det är precis den karaktären som behövs när det hettar till som mest, och som saknades när VIK vek ner sig mot Rögle i slutet på förra säsongen. I gårdagens match mot AIK öste han på i vanlig ordning när resten av laget hade svårt att hävda sig, det ingjöt mod hos resten av laget. Han var en av dem bakomliggande anledningarna till att VIK faktiskt lyckades vinna, trots att Murphy och Johansson stal dem stora rubrikerna.

Jag ser en mentalitet som utstrålar ”att aldrig ge upp” eller ”lägga några fingrar emellan” hos Uotila. Det syns också när motståndarens forward kommer i sina bågar, efter några byten så har de insett att det kommer en back flygandes och då är det inte lika lätt att fokusera på pucken. I gårdagens match såg det likadant ut, även fast backen varit ännu bättre tidigare under säsongen. NHL-spelaren Patrik Berglund som befinner sig i Västerås på grund av skada uttryckte sig positivt om backen. På pluskontot finns också att backen inte ser alltför snäll ut utanför isen, lägg därtill en axelbredd som gör att man tror att han bär axelskydd jämt. Mina känsla är att Uotila är urtypen för att inge respekt hos vem som helst och den karaktären behövs i alla lag. När säsongen är slut tror jag det här kan vara en av sportchefens bästa värvningar – sett till tuffhet, pondus och vinnarmentalitet.

Publicerat av

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

3 reaktioner till “Backen förtjänar beröm”

  1. Helt rätt Johan! Vi stod och diskuterade igår under andra periodpausen att Uotila och Borgman var dem som hittills i matchen stått för det fysiska! Smäller på i varje närkamp! Vägvinnande spel, pumpa energin ur motståndarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *