Rätt att behålla Cutta?

Marcus Dahlbom gjorde debut i hockeyallsvenskan och vilken kväll han bjöd på! Målvakten stod emot alla 25 skott, varav flertalet vassa räddningar, och höll nollan. Han fick vänta tretton matcher på sin chans och efter matchen förklarade Filander att han sett riktigt bra ut träning. Men jag har haft en annan känsla, Dahlbom har inte sett riktigt redo ut under de prov som han utsatts för och det kan ha varit en av anledningarna till att första starten dröjde. Med det skrivet vill jag ändå påpeka att jag hela tiden tyckt att målvakten sett intressant ut, storleken och den relativt goda rörligheten är en spännande kombination.

Tidigare under säsongen sa jag lite skämtsamt till Filander att ”Fransson blir väl den givna ettan den här säsongen?”, med tanke på fjolårets hattande mellan målvakterna. Aningen överraskande svarade han med att bäst målvakt står, precis som resonemanget var förra säsongen. Jag förstår hans goda tanke men vill ändå höja varningens finger för det som inträffade då. Bägge målvakterna hamnade i en osäker mental situation som slutade med att ingen byggdes upp att bli den här matchavgörande målvakten i slutet på säsongen. Fransson har tidigare visat att han har mått bäst genom att vara den givna ettan, och jag kan redan nu se att det är han som har kapaciteten att spela en matchavgörande roll mot ett SHL-motstånd. Därför tycker jag ledarstaben ska forma hans resa som det självklara valet. Till exempel om han inte presterar i kvällens match mot Timrå måste han direkt få studsa tillbaka matchen efter, trots suget att spela Dahlbom efter en färsk nolla. VIK har två riktigt bra målvakter, nu gäller det bara att hantera situationen rätt.

Jakub Cutta fick förlängt kontrakt och sportchefen Niklas Johansson berättar i en intervju på vik.se att han kommer bli en stor tillgång för laget. Jag har redan sett diskussionerna om att Cutta blir kvar i VIK och det verkar råda delade meningar kring förlängningen. Min åsikt ligger nog någonstans mitt emellan. Cutta har inte varit dålig men han kommer heller inte bli en stor tillgång. Ungefär som fram tills nu tror jag vi får se många godkända insatser med ett hårt jobb i det tysta. Så kunde VIK ha valt en egen produkt istället för Cutta? Självklart. Värvningen är på bekostnad av Lindelöf-Nilssons och Alenbrings speltid, skillnaden är att Cutta i dagsläget är en ”mer färdig” ishockeyspelare. Jag tolkar därför beskedet om att han stannar som att VIK tänker kortsiktigt och satsar hårt för att gå upp den här säsongen. Därför tycker jag också kravet på att laget ska lyckas ta steget upp ökar. Möjligheten att Cutta blir kvar eller utvecklas tills nästa säsong är väldigt liten, medan Alenbring och Lindelöf-Nilsson troligtvis spelar kvar och hade haft stor nytta av speltid den här säsongen.

Hur skulle VIK ha gjort? Det är självklart lätt att spekulera på sidan om men det är en del av mitt arbete. Bäst tror jag hade varit att släppa Cutta och spela den som varit hetast från VIKs egna led, med tanke på att Rubins är på väg tillbaka också. Pengarna som frigörs skulle jag ha lagt till ”BLI VIKTIG” (en pengarinsamling från fans, sponsorer etc till en ny spelare) så att nästa nyförvärv blir riktigt vass och verkligen gör skillnad.

Vilket lag VIK förväntas ställa upp med mot Timrå kan ni se här.

Fredrik Johanssons skada och hur länge han blir borta kan ni läsa om här.

Senast avsnittet av VLTs Hockeypodcast med en öppenhjärtig Anton Mylläri kan ni lyssna på här.

Fantastiskt mycket ishockey att ladda upp med inför kvällens match!

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

4 reaktioner till “Rätt att behålla Cutta?”

  1. Kul att vi tänker likadant på målvaktssidan! Hade ett inlägg om det på Gurkburken. Så länge Fransson fortsätter att spela på denna höga nivå, ska han fortsätta att vara nummer ett. Däremot tycker jag Dahlbom borde få 1-2 matcher i månaden om han fortsätter vara lika bra. Att ha Fransson på bänken en längre tid, är i stort sett samma sak som att ha 1, 5 målvakter i laget. Funkar liksom inte!

  2. hej, bra inslag. att behålla Cutta tycker jag också är ett tveksamt beslut, med dom meriterna borde han gå in
    dominera, att säga att han blir bättre och bättre för varje match och att han lär sig mer och mer, det gör ju även
    egna juniorer, nä inget bra beslut fr VIK.

  3. Tack Johan för din åsikt om Cutta . Alla jag pratat med och det är många och en del av dom är stora sponsorer fattar inte vad NJ / VIK håller på med.Folk vill se unga spelare från orten det skulle locka mer folk till matcherna.Det slutar med att egna spelarna sticker till andra klubbar i stället.Cutta ser ut som en hockeyspelsgubbe på isen"Åke draget Cato".Dom andra importerna är ju inte bättre än nån annan i laget,känns som utfyllnads spelare.Unga spelare åker ju igenom sargen för att få spela.Ge dom förtroende.Lån från Arboga men hallå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *