Brev till sportcheferna i SHL

VIK har imponerat på många plan under säsongen men det är framförallt lagets lyckade poängskörd som sticker ut. Trots en del svajiga prestationer känns det som att laget gör en kvalitetshöjning när det behövs och på så sätt avgör matcherna. Topplaceringen innebär också att spelarna i VIK blir mer intressanta för andra klubbar, som naturligtvis följer vad det är som ligger bakom lagets framgångar. Det är inte alltid nödvändigtvis spelarna som är bäst för stunden som är mest intressanta för att spela högre upp i seriesystemet. Sportcheferna i SHL dreglar lika mycket över utvecklingsbara spelare som kan ta ett kliv till i en tuffare miljö. Här är mina tre spelare i dagens VIK som jag tycker har kvalitéer som bör få SHL-lagen att reagera.

1. Jan Urbas
192 cm, runt 100 kilo, bra fart, bra händer, bra speluppfattning, bra skott – vad gör Urbas i hockeyallsvenskan? Jag tror nämligen att han skulle gå in i de flesta av SHL-lagen redan nu. Den här säsongen har forwarden tagit ytterligare kliv i sista tredjedelen på isen och blivit betydligt vassare kring motståndarens mål. Svårstoppad offensiv kraft som ofta slår sin motståndare genom fart och fysik. Det häftiga med Urbas är att han först kan dominera ett powerplay för att sedan vara lika bra i boxplay.

2. Andreas Borgman
Vem man än pratar med så har ingen direkt haft koll på Borgman förrän han visade upp sig i VIK, förutom Martin Filander som var säker på en vinstlott när backen skulle värvas. Hans aggressiva spelstil i kombination med fin tajming och bra beslut gör att motståndaren alltid har svårt att slå honom. Jag tänkte först skriva att det inte är någon flashig spelare men Borgman har faktiskt visat upp kreativa kvalitéer under säsongen. Borgmans låga ålder på 20 år gör honom bara ännu mer intressant. Behövde förmodligen det här året i VIK men känns redan nu som en självklar 5-6 back i många SHL-lag.

3. Anton Mylläri
Backen är inte lika redo som herrarna ovanför men jag är säker på att hans positiva utvecklingskurva har satt spår hos sportcheferna i SHL. Har en otrolig hög fart på skridskorna och kan hantera den så viktiga förstapassen från egen zon. Här går det att fynda kvalitéer och hockeykunskap som blivit bortglömda, men det lag som antar utmaningen att fortsätta utveckla Mylläris personliga och hockeymässiga resa kan få bra betalt om några år.

Bubblare: Fredrik Johansson, Lukas Zetterberg.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

12 reaktioner till “Brev till sportcheferna i SHL”

 1. Johan,
  Jag läser dina inlägg ofta och gör det för att du skriver och förhåller dig till hockey på en bra nivå. Eloge!
  Det här inlägget är dock surt tycker jag. Varför ett brev till sportcheferna i SHL?

  En alternativ vinkling skulle kunna vara att du lyfter fram spelare som kommer hålla på SHL-nivå för VIK i ett eventuellt SHL-inträde. Inte skriva ett brev till SHL-agenter/sportchefer som ska få upp ögonen på spelare från VIK och värva dem in i deras organisationer. Du har säkert andra avsikter än det som jag tolkar in i ditt inlägg!
  – Är du på väg in i rollen som spelarmanager? : )
  /Tony

  1. Hej Tony! Kul att du hänger med på bloggen. Jag vet inte hur insatt du är i ishockeyn men jag kan lugnt meddela att sportcheferna / scouterna i SHL redan har stenkoll på spelarna i VIK. Min blogg avgör således inte om VIK tappar en spelare till SHL… men du fick mig att le litegrann i alla fall, jag gillar ditt brinnande engagemang! 🙂

   1. Härligt att du valde att le : ).
    Jag förstår att det är osannolikt att någon duktig spelare går dessa klubbar obemärkt förbi. Helt rätt att det handlar om engagemang! : ) Nu ser jag fram emot fler matcher och fler inlägg i din blogg.
    /Tony

 2. Det visar också vilken möjlighet som finns i vårens kval mot SHL som jag tror kan bli en av dom sista/bättre möjligheterna för ett Allsvenskt lag att utmana om en SHL uppflyttning.Kan VIK fylla på med någon/några fler kvalitetsspelare och dessutom vara
  förskonade från skador i vår när det är dags för kval så finns definitivt möjligheten att utmana tex Karlskrona.Dessa spelare som du skriver om här + ett antal till och till sist så måste Fransson spela sitt livs hockey då kan det gå vägen !! Om det inte lyckas så kommer flera av dessa som du skriver om här gå till SHL lag.

 3. Urbas och Borgman i all ära men det är fantastiskt underbart att se "hemvändaren" Mylläri spela hockey just nu. Från div1 och danska ligan till att göra ett fenomenalt jobb i Allsvenskan och topplaget Västerås. Samma sak med Eddie, underbart att ha de tillbaka i Gulsvart. Visar att det går att ta en plats i VIK även om man inte går direkt från J20 in i A-truppen, dessa grabbar har jobbat hårt och nu är de tillbaka("hemma") i gulsvarta tröjor. Man blir ju nästan tårögd alltså. Lycka till grabbar!

 4. Det är väl bra mycket bättre om vi i VIK får behålla dessa spelare och att de kan gå upp till SHL med VIK!

 5. Håller med flera st här. Varför uppenbara sig de bästa spelarna till SHL, som att göra reklam för "här, kom och köp, de är som gjorda för SHL"… fattar inte.. Det är väl VIK du vill att de ska spela för, eller?

  1. Hej Dani! Jag vet inte om du är seriös men jag hoppas du förstår att dessa spelare redan är scoutade av alla SHL-klubbar. Min blogg avgör således inte om spelarna ska lämna VIK eller inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *