VIK har chansen att göra en Skellefteå

Det tog tvärstopp på Hovet när AIK vann mot VIK med hela 6-1. VIKs tuffa spelschema är den största bidragande orsaken till att det skiljde så mycket på resultattavlan. Känslan var att bensinen var slut både i kroppar och huvud hos VIK-spelarna. Jag såg också att domaren inte hade sin bästa match men jag tycker inte man kan skylla en 1-6 förlust på en domare.

AIK har nu bjudit på riktigt bra motstånd i fem perioder och bortsett från perioden när man tappade allt i ABB Arena tycker jag det syns att det här blir en tuff utmanare. Stefan ”Stiffen” Holmgren jublade högt på twitter igår, inte för att AIK vann mot VIK utan för att det äntligen bjöds på lite motstånd. Och det kan vara till Västerås nytta. Efter VIKs långa segerrad så läste jag tweets, artiklar och krönikor där Karlskrona varnades för VIKs briljanta spel i hockeyallsvenskan. Det var som att laget redan var spelklart i en bäst av sju mot SHLs sämsta lag som många tror blir Karlskrona. Men vi borde veta bättre, förra säsongen fick vi på nära håll uppleva att serien inte avgörs på hösten.

Nu tror jag likt många andra att VIK till slut kommer stå som segrare i hockeyallsvenskan, men jag tror inte det kommer ske lika smärtfritt som jag uppfattar att andra tror. Därför kan käftsmällen på Hovet vara en påminnelse för ledare, spelare och fans att laget måste hålla högt fokus över en hel säsong för att gå hela vägen. Formen ska helst vara stigande för att laget ska vara som bäst när det ska avgöras i slutet, och då tror jag också att ledarna måste planera in formsvackor… jag vet, det låter underligt men jag ska försöka förklara mig.

Laget som under många lyckats bäst med bedriften att styra sin form är Skellefteå. Från att vara helt överlägsna går laget alltid in i en period där de förlorar mycket. Men det känns på något sätt kontrollerat och jag tror det beror på att tränarna rattar på träningsdosen. Skellefteå spelar först till sig tillräckligt mycket poäng för att vara på säker mark, för att sedan (gissningsvis) öka träningsdosen rejält så att laget går ner sig strax innan slutspel. Efter det lättar laget på träningen och låter spelarnas form sakta men säkert stiga och när det är dags för slutspel är laget precis där man vill vara. Om det här sker under ”kontrollerade” former tror jag att den mentala resan för spelarna blir lättare, med andra ord skapas det en medvetenhet om varför laget förlorar och då behöver ingen tvivla på sig själv.

Förra säsongen hade inte VIK möjlighet att agera på det här sättet, eftersom laget var tvungen att jaga förstaplatsen efter en usel inledning. Men den här säsongen känns det som att VIK har chansen att göra en Skellefteå, det vill säga styra sin egen formkurva så att den ligger rätt i slutet. Men för att få den möjligheten krävs det att laget håller högt fokus och samlar poäng tills man är på säker mark. Lyckas laget komma dit i vår så tror jag att det kan vara den största och avgörande skillnaden mot i fjol.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

En kommentar till “VIK har chansen att göra en Skellefteå”

  1. Bra skrivet Johan, precis som jag har tänkt. Dock är jag osäker på om truppen verkligen håller mot SHL motstånd.. Hur mycket tid ska man ge Sorkin? Myttynen gör poäng men kladdar för mycket med pucken. Svedlund gör ett kanon jobb men ingen topp 9 forward. Lantosi bränner läge efter läge (borde få träna skott med Williams eller Murphy)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *