Matushkins resa – en stor utmaning

Nyförvärvet Maksim Matushkin har anlänt till Västerås och när jag träffade honom i ishallen utstrålade han en härlig energi och revanschlusta. Förbi oss sprang sportchefen Niklas Johansson och han såg sådär harmonisk ut som en sportchef bara gör några gånger per år.

Men jag tyckte mig också känna en besvikelse hos Matushkin, den framkom inte tydligt men låg någonstans mellan raderna.

– För ett halvår sedan var det ungefär som att de skulle bygga en staty av mig, men nu var man inte vatten värd, sa han med glimten i ögat.

Jag är säker på att backen, trots stor revanschlusta, går igenom en av de svåraste perioderna som ishockeyspelare. Han har precis fått drömmen krossad och måste nu ställa om, vilket är lättare sagt än gjort. Jag är säker på att det är 25-åringens förmåga att gå vidare som blir direkt avgörande för om han lyckas i VIK-tröjan redan den här säsongen. För vi har alla sett vilken duktig ishockeyspelare han är.

Tålamod är ett annat begrepp som jag gillar i den här typen av situation. Då menar jag inte bara hos Matushkin själv, utan hos alla inblandade. Backen är en kreativ spelartyp och tränare, sportchef och lagkamrater måste alla tillåta backen att våga spela sitt spel igen. Det handlar om att bygga en resa där han återfår självförtroendet och det kan han bara lyckas med om han känner förtroendet från alla involverade.

Så vad kan vi förvänta oss av Matushkin som kommer rykande färsk från SHL? Inte så mycket tycker jag. Inte från dag ett i alla fall. Ska vi vara helt ärliga tog han inte plats i SHL:s absolut sämsta lag. Däremot tycker jag att vi ska ha stora förväntningar på backens resa, speciellt när han och laget närmar sig slutdestinationen. Och på den sista perrongen kan det bli riktigt roligt, där tror jag nämligen att ett sargat Karlskrona står på andra sidan. Då kan det vara VIKs tur att sätta sig på tåget mot SHL, och då hade den där uteblivna statyn i Karlskrona ändå inte varit värd ett skit.

En sak till, Matushkin avslutade mötet med:

– Lite roligt att få spela med Lihagen igen, vi har spelat i samma lag två säsonger innan det här. Och då har det ju gått rätt bra, så det vore kul att göra samma resa tillsammans i VIK.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

En kommentar till “Matushkins resa – en stor utmaning”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *