Mörkt, kallt och mycket matcher – en prövning

2201174867

Idag är det den sista november och kylslaget. Till och med snö på marken. Alla har hört klyschan om att det här är perioden då det är viktigt att vinna hockeymatcher. När mörkret blir mörkare och matcherna duggar tätt fram till julledigheten. Många fokuserar på resultaten men jag tror det handlar om mer än så. Det är nu grupperna runtom i hockeysverige sätts på stora mentala prövningar, och du kommer antingen ut som ett starkare eller svagare lag. Många matcher bidrar till fler bussresor och hotellnätter, som gör att spelarna umgås intensivt. Det är nu spelarna börjar känna varandra på allvar, efter några smekmånader blir det per automatik mer grinigt på träningarna.  Det är under den här perioden som duscharna alltid är kallare, ugnarna som värmer upp matlådorna krånglar och utrustningen är stelfrusen efter att ha legat i bussen till bortamatch. Nu kommer tränarna, kanske för första gången, se vilka individer som viker in kepsen och inte vill delta. Därför är den här mörka perioden så mycket viktigare än bara resultaten.

VIK har under Filanders och Mitells ledning haft en tydligare satsning på spelare med bra karaktärer. De vill ha ett solitt lag med vinnarskallar, och väljer bort kreativa spelare som saknar resten av ingredienserna. Om de har lyckats träffa rätt återstå att se, men jag har varit imponerad över lagets inställning i den stund som råder. Mot serieledande Tingsryd med sju raka vinster, gick VIK in med ett skadeskjutet lag. Det hade varit lätt att vika in kepsen men det var knappast aktuellt. Ut på plan klev istället en lagmaskin som jobbade stenhårt för varandra. Det var inte flashigt alla gånger, men ack så effektivt. Mot Björklöven fick laget sämsta tänkbara start och var stundtals utspelade. Sen kom krigarna igång och arbetade till sig en 3-2 ledning, som tillslut blev till en vinst på straffar. Två imponerande segrar men egentligen mycket mer än så. Gruppen har fått känna på tillfälliga motgångar och stått upp bra, i mörka tider och med tätt mellan matcherna. Något som laget förhoppningsvis kan bära med sig resten av säsongen.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

6 reaktioner till “Mörkt, kallt och mycket matcher – en prövning”

 1. Från lite av en pessimist till optimist igen som man oftast är!!!
  Var grymt orolig och besviken för några dagar sedan!!!
  Fick mina tankar nerstoppade i halsen hehe!!!!!
  Fans två vägar mot Tingsryd, vika eller kriga!!!
  Det blev KRIGA.
  Tre ordinarie centrar skadade medföljde att resten av gruppen tog fram det som jag visste fanns där( Kunnande och vinnarskaller!!!!)
  När säsongen startade hade jag en stark känsla av att VIK snäppat upp från föregående säsong.
  Med mer tyngd och bättre bred i truppen!!
  Nu gäller det att hålla inställningen uppe och inte börja gå ner i procent!!
  Nu är det endast den mentala biten som kommer avgöra om det skall bli ett kval eller inte !!
  Alla andra ingredienser har VIK för att nå ett kval är varje fall JAG övertygad om.

  LYCKATILL I JAKTEN VIK HOCKEY !!!!!!!!!!!!!

  MVH MARCO

 2. Bragdstämpel på VIK som spelar utan 3 ordinarie centrar och lyckas ändå plocka poäng.
  Baksidan på myntet är väl att detta sliter hårt på vissa spelare typ Gråhs , Urbas , Williams som spelar enormt mycket nu.

 3. Bra att grabbarna får det till med en del borta pga skador. Men det kanske sliter lite på att en del får spela mycket och då kan det komma mer skador. VIK är ett team från matrialarna till sista utposten som är en keeper. Nu ser jag att en personl skriver massa om en målvakt att han är dålig och blev belönad i VIK med ett treårs kontrakt och att han skulle vara nere på förra säsongens enligt denna urusla arbete som keeper. Så illa är det inte VIK har två BRA keepers. Dahlbom har gort det bra i kassen så har Fransson gort det bra.Sist räddade Dahlbom 29 skott och två straffräddningar det är inte dålig fast en del tycker man ska skaffa andra som håller i spaden. Jag blir ganska provocerad av en som bara kastar skit på VIK`s målvakter att dom är så dåliga i kommentatorfältet. Det hjälper inte nu har vik två bra målvakter låt dom göra jobben i fred och ro så går nu detta bra. Annars gillar jag det du skriver Johan och fina analyser och podcast. Hilsen Jonte i Norge

  1. Vi pratar elitidrott och då bedöms de idrottsliga prestationerna och inget annat för det de är värda. Vi kommer inte runt att Bjurö räddade VIK förra säsongen, men förlorade målvaktsmatchen i kvalet tillsammans med Fransson. Vi kommer heller inte runt att Fransson har 3 floppar Irad i kvalspel. Jag har skrivit att Dahlbom kan vara målvakten som tar VIK till SHL, han har på 4 matcher drygt 94% i räddningar. Jag tror inte på fjärde gången gillt för Fransson. Fick jag råda så skulle nyförvärvspengarna gå till det bästa som finns på målvaktsmarknaden för det är där det kommer att avgöras i vår. Fransson är säkert hur reko som helst men jag tror inte han kan ta VIK till SHL. Slut nu från mig i målvaktsfrågan.

  2. Håller med dig helt och hållet! Ær helt otroligt att mænniskor klagar på våra 2 målvakter som har gjort en fantastisk sæsong før att vara helt ærligt! Givetvis har dom någon dålig match någon gång precis som alla andra spelare , Ska man då børja kasta skit på hela laget och byta ut alla så fort dom har en dålig matrch?, Svaret på den frågan vet nog alla,. Ush och fy blir så irriterad på alla som klagar så fort det går lite trøgt , Då ska vi byta trænare , målvakter och sparka forwards… Nej ær inte så man bygger ett bra lag! Alla lag har motgångar och det jobbar man sig igenom och kommer ut starkare ifrån! .. Forza gulsvart och fuck alla haters som bara klagar! børja kolla på bandy istællet!

 4. Efter kvällens match är det svårt att inte nämna målvaktsspelet. För mig ingen överraskning men ni som tycker annorlunda har säkert nån förklaring till en räddningsprocent på korpnivå. Om inget nytt värvas så blir säsongen som matchen ikväll ett fiasko.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *