Filanders goda vilja blir fel

När jag precis har landat efter VIKs match mot AIK är det dags för en ny uppgift mot Sundsvall. Men jag tycker det är en bra tid för reflektion. Speciellt med tanke på att VIK tappade mark mot lagen i topp.

För det första var matchen mot AIK i stora delar en bra ishockeymatch. Den innehöll fart, kamp och känslor vilket gör att det börjar kittla lite extra i hockeynerven. Fortfarande saknar jag kvaliteten i passningarna men det tillsammans med timing är de absolut största skillnaderna på Hockeyallsvenskan och SHL. AIK visade i matchen upp ett stort självförtroende i spelet med puck. Laget har flera individuellt skickliga spelare och jag är säker på att en stor anledning till att laget vågar ta för sig är tränaren Roger Melin. Han har säkerligen sina riktlinjer men har också insett att hans spelare mår bäst av att få utrymme i hans spelsystem. Jag tänker på Kovacs, Strömwall och inte minst Bratt som är född -98 och får stort förtroende av AIK-ledningen. De misslyckas ibland men är inte rädda för att prova i bytet efter. Jag har sett 08-laget i tre matcher och tycker nog att det är Hockeyallsvenskans starkaste offensiva kraft. Det finns en härlig kreativitet blandat med fart och distinkthet som gör det svårt för motståndarna att försvara sig. Sen den så viktiga känslan att spelarna vågar, som jag precis varit inne på.

När jag ser VIK får jag inte samma känsla. Det saknas mod i det offensiva spelet som känns ganska hämmat. Varför vet jag inte, det finns nog inte heller någon enkel förklaring. Offensivt skickliga spelare har VIK fler än de flesta andra lagen, det handlar mer om självförtroendet som ofta är en anledning till att en lagdel inte fungerar. Men självförtroendet försvinner inte av sig självt och jag försöker reda ut varför det har blivit så. Frågan jag kommer tillbaka till är varför VIK-spelarna känns hämmade istället för harmoniska när det kommer till offensiven. En av läsarna på hockeybloggen kommenterade nyligen att VIKs försvarsspel är så krävande att det hämmar anfallspelet. Jag är beredd att hålla med till en viss del. Det krävande försvarsspelet har också gjort den lagdelen framgångsrik under några säsonger. Vad jag kan sakna är att spelarna snabbare och lättare hittar ett alternativ ur egen zon, för att inte hamna i försvarszon under en längre tid. Det blir otroligt tufft att anfalla efter att ha legat 30-40 sekunder i försvarszon.

Men vad är det då som gör att offensiven inte fungerar och spelarna ser hämmade ut? I de lag som jag har spelat i och där situationen varit liknande har det i grund och botten handlat om harmonin. Gruppens harmoni kan påverkas av spelare, tränare och andra involverade som till exempel sportchef, media och fans. Jag är tämligen säker på att spelarna i VIK känner av pressen att hela tiden leverera och har de inte en sund relation till det, kan det lätt börja gnällas internt. En människa som är pressad och misslyckas handlar inte alltid rationellt och det kan skapa en oro och stress. Både hos individen och i gruppen. Spelarna är i ett läge där det analyseras för mycket och man omedvetet lägger problemet hos någon annan. Det är i den typen av situation som ledarna blir som absolut viktigast. Martin Filander och Tomas Mitell måste hitta vägar för att återskapa harmonin och en sund inställning till den situation som råder. Ledarnas ansvar blir att tala klarspråk och ge viktiga nycklar för att vända den negativa trenden. Lyckas de med sin plan fånga spelarnas förtroende bildas ett andrum som gör att varje individ kan koncentrera sig på sin prestation ute på isen, istället för att på sidan om lägga energi på andra saker.

Så i vilken ände tycker jag att ledarstaben ska börja? Här är mitt första konkreta tips:

Press och misslyckaden skapar oro och stress, då måste ledarna kliva fram med ett lugn. När jag ser Martin Filander skrika, gestikulera och springa runt på bänken i båset under match, så skickar han helt fel signaler. Jag tänker direkt att det endast skapar mer stress och oro hos spelarna. Jag studerade både Filander och Roger Melin under matchen och det var verkligen två ytterligheter som möttes. Visserligen har Filander agerat på det här sättet under 1,5 säsong, men jag tänker att det inte kan ha varit en bidragande faktor trots att laget har vunnit. Jag har aldrig mött en spelare som har gillat den typen av agerande från en ledare i båset. Efter att ha skrikit sig hes match efter match så lyssnar inte spelarna längre. Det blir som ett bakgrundsbrus som bara finns där, så behöver Filander säga något viktigt är det heller ingen som lyssnar längre. Jag förstår huvudtränarens goda vilja i att vara aktiv men jag tycker han borde ha lärt sig till vilken gräns. En aktiv huvudtränare är i positiva termer inte den som skriker mest i båset, det är den som säger rätt saker vid rätt tidpunkt. Det kommer få spelarna att lyssna.

Det här är självklart inte hela anledningen till att VIK befinner sig i en negativ trend. Men jag tror den lilla förändringen kan göra att spelarna känner en helt annan harmoni under match. Som gör att lite av den stress och oro som infinner sig försvinner. Som är viktigt för att en grupp ska fungera.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

12 reaktioner till “Filanders goda vilja blir fel”

 1. Skulle inte Filander medföra modernt ledarskap? Stå och skrika i båset känns inte så modernt. Men visst så mycket som laget ändrats under hösten så hinns det väl inte med att öva och ge direktiv tillräckligt på träningar, då behöver de skrikas ut under brinnande match.

  1. Är det modernt att inte skrika i båset? Jag trodde i min enfald att man kunde skrika direktiv för att höras, inte för att vara omodern. Att jämt skrika, svära och domdera i båset är inte så jublandes bra. Det kan behövas någon enstaka gång för att få andra att tända till men om det görs för jämnan blir effekten det motsatta, om det var det du menade så håller jag med. Jag kan däremot inte acceptera att man står tyst i båset en hel period om man är i behov av att rätta till saker på isen. Det är lite för sent att göra det efteråt. Men visst, det måste som sagt ske med urskiljning. Sen så vet jag inte hur mycket som faktiskt sägs i båset och att det skulle vara tyst håller jag för högst osannolikt.
   Att det enbart skulle räcka med träningar för att ge direktiv är rent nonsens.

 2. Tycker du har helt fel Johan.tycker filander gör ett fantastiskt jobb o glöm inte det. Tror spelarna har stort respekt för han o lysnar på han. Har barat sett han skrika en gång o då var han tvungen o få gång spelarna o plötsligt sp vänder de matchen.
  Tycker det gnälls för mycket från er på vlt o andra personer .
  Se istället vilket jobb frilander o Niklas gör .

 3. Filander lär inte ändra sig. Han borde förstå de självklarheter du skriver. Eftersom han inte gör det borde ledningen söka efter en mer smart och insiktsfull ledare. Finns Petter Rönnqvist ledig så ta de pengar som är kvar och rekrytera honom.

 4. Håller helt med dig. Det var någon som skrev på "liven" sist att : ingen vits köpa in nya verktyg om den som skall använda dom inte vet hur, då slår man sig ändå på tummen.

 5. Håller med om att Filander blir väl yvig i båset, det kan mycket väl fungera i juniorlag men definitivt inte på seniornivå.
  Tycker mig se att VIK behöver satsa mycket på den mentala träningen och då gäller det också för tränarna.

 6. Håller helt med att Filander inte är rätt man för.vik. har sagt det i 2år nu,han vill så gott men allt blir fel.felet ligger hos ledningen som anställde en junior tränare.
  Får man önska sig en julklapp ….ny tränare och en ny förste stabil målvakt.

 7. Hmmmm
  Vist tankar finns det.
  Energin för att kommentera djupare finns inte.
  Var som vanligt på matchen puhhh.
  Säger bara en sak nu och mera senare när humör och kraft är tillbaka.
  Tror helt säkert att filander är en bra tränare och kommer utvecklas.

  Men inte i denna grupp.
  Måste tyvärr bort med honom.
  Finns för många spetsspelare som underpresterar TOTALT.
  Filander kan inte skapa den harmoni gruppen behöver.

  1. Snälla nån!!!!!
   Fakta talar väl en då sitt tydliga språk!!!!!!!
   Stryk hemma mot Sundsvall sist i tabellen med 7 raka torsk!!!!!!!!
   DET RÄCKER NUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. Nu har NJ lyckats att få en trupp med noll självförtroende ,så fort en spelare har en kråka i näsan så ska det lånas och köpas spelare istället för att visa att man tror på det material man har och ge dom massor med förtroende.Raset började redan när Cutta togs in.Led om vägen från Arboga så den inte passerar Västerås

 9. Titta framåt! Titta Er i spegeln! Titta in i huvudet med hjälp av mental tränare och det gäller alla lagdelar!
  Man pratar om det tveksamma offensiva spelet men det börjar i egen zon och försvarsspelet.
  Att vara först som försvarare och att snabbt få spelalternativ av medspelare att ta sig ur egen zon.
  Att de skridskoskickliga ytterforwards i korridorerna får puck i hög fart och slipper börja om vid motståndarnas blå.
  Men då får de ej vara statiska eller åka och gömma sig…Inte heller åka runt med betongklubbor i passningsspelet som Thalberg påpekar. I båset ska det endast vara positiv coachning och inge gap och skrik…Se Melin som säkerligen tagit detta på genomgångar och träningar inför match.
  Ni kan och kommer att glädja oss trogna supporters efter uppehållet!!

 10. Du skriver klockrent här Johan. Ganska självklara saker men jag har skrivitdet tidigare Filander är för oerfaren för denna uppgift att ta VIK till SHL och bara för jag skriver så går dom väl till SHL. Men det att vifta med blocket och pennan och stressa sina spelare det fungerar inte. Undrar vad som står på blocket. Kanske smör,ost 3l mellanmjölk för något taktiskt kan det inte vara. Det var en tränare som sa har jag som tränare inte fått in i skallen på mina spelare på träningarna så kan jag inte lära dom ett skit under en match.
  Jag måste ge mig nu i målvaktsfrågan Fransson håller inte tyvärr och Dahlbom får bara inhopp i en och annan match samt på straffar.
  Inte undra på att Bjurö stack till Modo. Har inte VIK någon bra målis i klubben tänker på en junior som kan luftas och vara med i båset och känna lite på hetluften, men en bra målis måste nog vara första på listan samt en ny tränare som kan göra detta till ett spelande lag för så dåligt spelarmatrial har inte VIK. Det är andra delar som inte är bra det ser vi alla nu. Jag har kollat lite och Cutta måste vara den spelare som tagit flest onödiga utvisningar och den låna in en spelare som bara får spela 5min ja jisses. Det sänder väl lite fel signaler till VIK`s juniorer för där måste det finnas en del bra killar att blocka in som extra forward/back. VIK måste få in en smarting i båset redan nu för att om detta ska vända så måste det till nytänkande och en mer erfaren coach helt klart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *