Kritiskt inlägg – då brakade helvetet lös

Mitt förra inlägg handlade om en liten förändring som jag tror skulle gynna laget. Det vill säga en uppmaning om att Filander ska sluta skrika sig igenom matcherna, vilket jag tror skapar mer stress och oro än nytta i båset. Då brakade helvetet lös i kommentatorsfältet på VLT, Hockeybloggen och Twitter, där huvudspåret är att folk kräver tränarens avgång. Oavsett vad det grundar sig i så var det inte mitt syfte med inlägget. Jag tror nämligen det finns många mindre förändringar som laget kan göra, men som inte syftar till att någon får sparken.

På tal om att sparka tränaren så finns det fakta på att det sällan hjälper. I alla fall inte för stunden. Jag tror inte heller nuvarande resultat eller tabellposition ska styra om tränarna ska vara kvar eller inte. Det ska istället en större övergripande analys av ledningens 1,5 säsong göra. Har laget utvecklats i en riktning som gör att det är värt att satsa vidare på tränarduon? Och nu tror ni att jag har svaret. Det har jag inte. Svaret har spelarna som har funnits med på resan, de har alla pusselbitar för att göra en rättvis bedömning. Men av dem kommer vi aldrig få något ärligt svar, det vore rent dumdristigt att utåt kritisera sin egen tränare när det är han som styr skutan. Därför är tränarfrågan en ytterst svår situation att analysera utifrån.

Nästa viktiga fråga blir, vem ska ersätta om Filander får sparken? Det är lätt att låta huvuden rulla när resultaten inte går vägen, men vem kan göra ett bättre jobb? Borde inte alla bra ledare redan ha ett uppdrag den här säsongen? Jag vill inte se någon tillfällig lösning, utan en tydlig och långsiktig plan för antingen Filanders eller den nya huvudtränarens uppdrag.

Sportchefen Niklas Johansson är ansvarig för att tillsätta en ledning som spelarna trivs med och som levererar resultat. Även om han gillar Martin Filander och Tomas Mitell måste han analysera varenda liten detalj för att kunna ta beslut om klubbens bästa. Vid juluppehållet brukar många sportchefer ta ett ”halvtidssnack” med spelarna, där varje individ kan lätta på allt som har med laget att göra. Sportchefen får då bakom stängd dörr viktiga nycklar i sitt fortsatta arbete med att analysera vad laget behöver för att lyckas.

När jag har pratat med Niklas Johansson och klubbchefen Johan Fägerblad har båda varit tydliga med att de är nöjda med tränaduon. Båda har också uttryckt en stark vilja att förlänga deras kontrakt som går ut efter den här säsongen. Men de har samtidigt ingen vinning i att säga någonting annat till mig. Martin Filander och Tomas Mitell har också sagt att de gärna stannar kvar och så snart som möjligt göra färdigt kontrakten inför framtiden. De vill jobba långsiktigt och tycker sig ha påbörjat en positiv resa. Allt talar därför för att tränarduon fortsätter i VIK. Min ståndpunkt i den här frågan är att jag tycker man ska avvakta säsongens utgång innan några nya kontrakt ligger på borden. Jag ser ingen anledning till varför ledningen inte ska inhämta så mycket information som möjligt innan nya kontrakt erbjuds.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

7 reaktioner till “Kritiskt inlägg – då brakade helvetet lös”

 1. Den ännu viktigare frågan än tränarfrågan är målvaktsvalet. Fransson visade redan ifjol att han inte är redo. Bjurö finns inte kvar. Dahlbom har inte tagit chansen när tillfälle bjudits. När VIK presenterar tränarna inför årets säsong finns ingen målvaktstränare nämd. Sportrådet presenteras i dagens VLT inte heller där finns någon målvaktstränare med.
  Varför prioriteras inte lagets absolut absolut viktigaste lagdel?

  1. Att "Honken" kom hit och finslipade formen innan han presenterades av KHK borde rimligen betyda att VIK har en utmärkt målvaktstränare. Bara min tanke…. 🙂

 2. Jan B Andersson, du har helt rätt då det gäller val av målvakt. Det är för mig obegripligt att utse Fransson som 1:e målvakt. Han agerar osäkert och har en målvaktsspel som inte passar i dagens hockey. Ta in en bra målvakt och innan den finns på plats bör Dahlbom stå. Han kan dessutom utvecklas till något riktigt bra.

 3. Varför är tränarfrågan känslig? Det ska vara individuella samtal med spelarna men det är väl tränaren som styr spelarna?
  Firma Filander o Mitell är ytterst oprövade kort som inte håller varken SHL klass eller topp allsvenskan.
  Ta hem Poppe eller Thornberg omgående innan alla chanser till SHL är borta.

 4. Tornberg är det bara att glömma! Tror inte han är intresserad efter förra gången! Poppe skulle nog vara ett bra namn om han inte fortsätter i kronorna! Ett namn jag skulle vilja ha in är lidas! Med honom skulle man locka bättre spelare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *