Rätt att värva en målvakt

VIK har gjort klart med den vitryske målvakten Vitali Koval, senast i Neftekhimik Nizhnekamsk (KHL). Det låter som en dyr värvning med tanke på att Kovals spelat både OS och VM, samt radat upp fina siffror i KHL de senaste åren. Den här säsongen har det dock blivit sparsamt med matchspel, vitryssen har endast startat fyra matcher och det är förmodligen därför han tar sig vidare.

Till mrmadhawk.se säger sportchefen Niklas Johansson att laget kommer behålla både Fransson och Dahlbom. Han fortsätter med att laget tidigare har breddat sin målvaktssida under säsongen, men att man den här säsongen har valt att både bredda och spetsa för att tävlingen om förstaspaden ska bli större. Ett diplomatiskt svar som givetvis ger signaler om något annat. Jag tycker det är tydligt att ledningen har tappat förtroendet för Fransson, och att Dahlbom är aningen färsk för att spela upp ett lag i SHL. Hade Johansson kunna gjort sig av med Franssons monsterkontrakt (VIK-mått mätta) skulle han förmodligen inte tveka en sekund. Problemet är att Fransson tjänar så pass bra att inget lag är villig att ta över hans kontrakt rakt av.

Om jag inte minns fel försökte VIK redan för någon säsong sedan och då var Vita Hästen intresserade, men då var målvakten helt enkelt för dyr. Fransson är i sin tur inne på sin sista år som elitmålvakt (förmodar jag) och vill således inte släppa sin lön lättvindigt. Det finns så klart andra lösningar och jag har känslan av att sista ordet inte har sagts i den här frågan. En sak är i alla fall säker, VIK har nu hockeyallsvenskans dyraste målvaktssida och därmed ökar också pressen på denna lagdel.

Lösningen med att ha tre målvakter i ett lag är för mig inte helt optimal. Jag sattes i den situationen när jag spelade i Växjö och det gynnade inte någon av oss tre målvakter på plats. Målvakterna får dela på viktig istid och helt plötsligt är det tre personer som ska komma överens och konkurrera med varandra. I det här läget hade jag istället velat se Koval få en av målburarna på träning för att riktigt komma in i det, samt ha känslan av att vara den självklara förstamålvakten. Annars ser jag ingen anledning till varför han kommer hit. Sportchefens uttalande om att ha tre målvakter och försöka få det att låta som positivt, är för mig ett diplomatiskt sådant i ett försök att behålla harmonin. Om han verkligen menar det han säger är det ett uttalande från en sportchefs synvinkel, inte en målvakts.

Jag är heller inte förvånad över att VIK nu värvar en målvakt. Inte minst förra säsongen så blev laget trumfade av Karlskronas och Rögles målvakter, och förmodligen vill man inte låta det hända igen. Samtidigt är det offensiven som stundtals har havererat den här säsongen och utifrån hade det kanske varit naturligast att värva en riktigt bra center/forward. Men jag tycker det är helt rätt att värva en målvakt och tror också att det kan lösa en del av lagets övriga problem, hur konstigt det än låter.

En målvakt utgör idag en väldigt stor del av laget och kan på egen hand vinna ishockeymatcher. Det innebär också att positionen är väldigt utsatt och med några få misstag också kan sprida en väldans massa oro. Med tanke på hur de senaste säsongerna har sett ut tror jag att den oron till en viss del har skapats tack vare att målvaktssidan inte har fungerat som den ska. När Fransson spelade som bäst i början på säsongen skänkte han den trygghet som laget behövde för att prestera. Det är svårt att beskriva känslan men jag tror nämligen att övriga spelare kan höja sig när man vet om att det finns en matchvinnare längst bak. Om VIK har hittat den tryggheten tror jag vi ganska snabbt kan få se ett lag som hittar ett bättre flyt i spelet. Det handlar om att spelarna återigen ska börja tro på sig själva och laget. Då kan det bästa draget vara att värva en stabil sista utpost att luta sig emot.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

7 reaktioner till “Rätt att värva en målvakt”

 1. Hej Johan och God Fortsättning.
  Man brukar säga att målvakten är halva laget och det kanske är i underkant i hockeyn värld.
  Undrar om Karlskrona/Rögle hade spelat i SHL idag utan deras skickliga målvakter förra säsongen.
  Bra grepp av VIK,hoppas bara att man hittar en lösning för Fransson som är bra för båda parter.

 2. Ännu en konstig värvning. Inte är det målisens fel att vik har så många dåliga utlänningar i laget
  Skärpning i VIK ledningen…

  En som var med när VIK vann junior SM och elitseriens grundomgång för A lagey

 3. Nej, Nej och åter Nej!! Ta in en keeper med 4 matcher i kroppen under en säsong som gått mer än hälften! Jag tror Sportchefen bitit sig i tummen, men jag hoppas jag har fel! Fransson har läckt på slutet, så det var rätt att sätta in Dahlbom. Som i mina ögon verkar mera stabil i aktionerna än Fransson för tillfället, allra helst i spelet runt kassen. Där man ju får hjärtat i halsgropen varje gång Fransson lämnar målgården!!

 4. Hej
  Bitit sig i tummen?????
  Dummaste jag hört.
  Detta är klockrent bra!!!
  Äntligen stabilt längst bak.
  Dahlbom har gjort det med en svag 4 det är mer än godkänt.
  Frallan med en 2a underkänt.
  Bara min personliga åsikt.

 5. @ Tahlberg & Marco: Håller med Bo Nordström! Kan ni två ge ett lyckat exempel på en lyckad målvaktsvärvning när 60% av säsongen redan har gått?

  1. Hej Sasha!

   Självklart. Det som ploppar upp direkt är Oscar Alsenfelt som 2012-2013 sent blev utlånad från Modo till Leksand. Spelade 8 + 6 matcher och var förmodligen den största bidragande orsaken till att Leksand tog klivet upp.

   /Johan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *